Aproape 100.000 de hectare de pământ au fost distruse de flăcări în mai puţin de două săptămâni în Grecia, cel mai grav bilanţ după incendiile devastatoare din 2007, potrivit datelor actualizate miercuri ale Sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS), relatează AFP.

Premierul elen Kyriakos Mistotakis a vorbit despre “o catastrofă naturală de o amploare excepţională”, după cele 586 de incendii care au devastat în câteva zile mai multe regiuni “din cele patru colţuri ale Greciei”.

În 14 zile de incendii de vegetaţie, peste 93.600 de hectare au fost distruse de flăcări în această ţară mediteraneană afectată de la începutul lunii august de o caniculă excepţională, conform calculelor efectuate de AFP folosind datele EFFIS din perioada 29 iulie – 11 august.

În medie, în aceeaşi perioadă între 2008 şi 2020, au ars aproximativ 2.330 de hectare.

“Incendiile care se dezlănţuie acum sunt foarte distructive şi au un nivel foarte neobişnuit de intensitate”, a declarat pentru AFP Mark Parrington, om de ştiinţă din cadrul Copernicus, serviciul european pentru schimbări climatice, din care face parte EFFIS.
Insula Evia, a doua ca mărime din Grecia, unde sunt localizate mai mult de jumătate din suprafeţele distruse de flăcări, este cea mai grav afectată zonă de incendii.

Până pe 11 august, 110.000 de hectare au fost distruse de flăcări de la începutul anului, dintre care peste 90% în ultimele două săptămâni, faţă de 9.188 în medie în perioada 2008-2020, conform ultimelor cifre ale EFFIS.

Foto: fimes.gr