Frontiera maritimă a României  este supravegheată, începând, din această lună pe timp de zi și de noapte cu drone de mari dimensiuni care dispun de un senzor automat de scanare și detectare a diverselor obiecte aflate la suprafața mării, precum și de un sistem de identificare automată a navelor, corelat cu un sistem de recepționare a mesajelor de urgență pe mare.

Serviciul este utilizat de Poliția de Frontieră pentru creșterea capacității de reacție și intervenție în supravegherea și controlul frontierei de stat, monitorizarea traficului naval, căutarea și salvarea pe mare, protejarea mediului și a faunei marine.

Serviciul este alocat de Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă pentru o perioadă de șase luni și va servi operațiunii comune cu scopuri multiple la Marea Neagră, coordonată de Agenția Europeană Frontex.

,, Sunt convins că acest parteneriat pe componenta de supravegherea multifuncțională a zonei de coastă de la Marea Neagră va continua cu tot ceea ce implică la nivel de supraveghere, siguranţă maritimă, operaţiuni de căutare şi salvare și, totodată, va fi consolidat. Din punct de vedere operațional, acest proiect va contribui la îndeplinirea cu succes a obiectivelor asumate la nivel european și regional și anume sporirea capacității naționale de monitorizare a frontierelor și, totodată, la oferirea de noi servicii cu valoare adăugată pentru diferite contexte operaționale”’, a spus ministrul de Interne, Lucian Bode.
România gestionează cea mai lungă frontieră externă a Uniunii Europene în lungime de 2070 de km, iar 250 de km sunt frontieră maritimă, ceea ce reprezintă o adevărată provocare din punct de vedere operativ.
Foto: Facebook/ Lucian Bode