pIslamismul rămâne o ameninţare de securitate, iar Occidentul ar trebui să se pregătească pentru posibila utilizare a armelor biologice de către grupurile extremiste, a declarat fostul prim-ministru britanic, Tony Blair, luni, într-un discurs ţinut la conferinţa think tank-ului de securitate RUSI.

Talibanii au obţinut puterea în Afganistan, luna trecută, pe măsură ce SUA s-au retras din ţară după un război care a durat 20 de ani, iar oficiali din Marea Britanie  şi-au exprimat îngrijorarea că golul lăsat de retragerea haotică a occidentalilor va permite militanţilor al-Qaeda şi Statul Islamic să se regrupeze pe teritoriul afgan.

„Islamismul, atât ideologia, cât şi violenţa, reprezintă o ameninţare primară şi, neverificată, ne va afecta, chiar dacă se află departe de noi, aşa cum s-a demonstrat cu 9/11”, a declarat Blair, în cadrul conferinţei RUSI, care marchează evenimentele din 11 septembrie 2001, din SUA.

„COVID-19 ne-a învăţat multe lucruri despre patogenii mortali. Posibilităţile folosirii bioterorismului pot părea parte a unei scene SF. Însă ar trebui să fim înţelepţi acum şi să ne pregătim pentru posibila utilizare a acestuia de către actori non-statali”, a continuat Blair.

Tony Blair, care a trimis trupele britanice în Afganistan în 2001, susţine că, deşi SUA nu îşi mai doresc să se implice din punct de vedere militar, Marea Britanie ar trebui să coopereze cu statele europene pentru dezvoltarea unei capacităţi de controlare a ameninţărilor care vin din zone precum regiunea Sahel, din Africa.

Foto: Mediafax