Lansatorul Carl-Gustaf M4 este cea mai recentă versiune a sistemului de arme portabil, fără recul, cu mai multe roluri. Oferă utilizatorilor o gamă largă de opțiuni de angajament și permite trupelor să rămână agile și eficiente în orice scenariu.

Se bazează pe capacitățile redutabile ale sistemului, oferind un grad mai ridicat de precizie, construcție mai ușoară și compatibilitate cu inovațiile viitoare. M4 este, de asemenea, compatibil cu sisteme inteligente de vizionare și dezvoltări tehnologice viitoare, cum ar fi muniția programabilă.

Folosind principiul tunului fără recul, Carl Gustav îşi expediază proiectilele cu o viteză de 290m/s, superioară oricărui alt model din clasa sa, ceea ce oferă o precizie sporita la distanţe de 400 metri şi peste. Modelul actual, M4, a înlocuit construcţia din metal masiv cu o cămaşă subţire de titan îmbrăcată în fibră de carbon, piesele auxiliare fiind fabricate din plastic si aluminiu, astfel greutatea fiind redusa de la 16,35 kg la numai 6,6.

Carl Gustav este folosit în general de către o echipă de doi oameni, trăgător şi încărcător, şi poate fi folosit din orice poziţie de tragere, în picioare, aşezat, în genunchi sau culcat, având posibilitatea de a monta un bipod de stabilizare în suportul pentru umăr.

Forțelor Armate Norvegiene utilizează sistemul Carl-Gustaf M2 încă de la începutul anilor 1970, iar în prezent au în dotare  versiunile M2 și M3.

Sursa: defenseworld.net