Forțele Aeriene ale SUA sunt pe cale să remedieze o problemă tehnică care a ținut, uneori ore întregi, piloții de avioane cisternă KC-46 la sol, așteptând ca un sistem cheie să pornească, informează DefenseNews.com.

Problema se învârte în jurul sistemului de generare a gazelor inerte la bordul avionului fabricat de Boeing, care este utilizat pentru a converti oxigenul din rezervoarele de combustibil în azot, împiedicând explozia avionului, dacă avioanele de alimentare sunt lovite de fulgere sau de focul inamicului.

În timpul unei zbor al petrolierului KC-46, desfășurat luna trecută la baza comună Andrews din Maryland, doi piloți au declarat că – în conformitate cu reglementările actuale – piloților le este interzis să decoleze cu avionul KC-46 până când timerul OBIGGS, care la deschidere indică numărul 99  nu ajunge la  cifra „zero”.

„Sistemul respectiv durează, în medie,  peste o oră și jumătate pentru a-și îndeplini atribuțiile”, a spus maiorul Tim McBride, pilot instructor la  baza forței aeriene McConnell din Kansas.

,,Dar poate dura și mai mult”, a completat acesta.

,,Deficiența nu este considerată a avea un impact major asupra siguranței sau operațiunilor, a declarat generalul de brigadă Ryan Samuelson, care conduce echipa multifuncțională a Forțelor Aeriene KC-46.

Generalul  a enumerat însă alte neajunsuri ale aparatului de zbor, precum imposibilitatea de a alimenta A-10 Warthog și un sistem de vizionare la distanță cu camere care nu oferă acuitatea necesară pentru operatorii de brațe să realimenteze avioanele în toate condițiile de iluminare.

Foto: US Air Force