Spania va trimite mai multe avioane de vânătoare în Bulgaria şi România pentru a-şi întări prezenţa militară pe flancul de est al NATO şi a participa astfel la strategia de descurajare a aliaţilor în faţa invaziei ruse din Ucraina, potrivit AFP.
Madridul va trimite, între jumătatea lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie, în Bulgaria, şase avioane de luptă Eurofighter cu 130 de militari, care vor realiza „misiuni de antrenament pentru poliţia aeriană“, potrivit unui comunicat al Ministerului spaniol al Apărării.
Ulterior, din decembrie până la finele lui martie anul viitor, o altă „desfăşurare“ este prevăzută în România, cu opt avioane de vânătoare F18M şi alţi 130 de militari.
De asemenea, în România, la baza de la Schitu, este desfăşurat un „radar de supraveghere aeriană cu rază lungă“, începând din 17 octombrie şi până la sfârşitul lunii martie 2023 (sau până la sfârşitul lunii iunie 2023), se precizează în comunicat.
Acest radar, activ 24 de ore din 24 şi şapte zile din şapte, permite „controlarea spaţiului aerian pe flancul de est al NATO“, datorită celor 38 de militari trimişi pentru a-l opera.
Spania participă, astfel, la efortul de „reacţie şi descurajare al aliaţilor“, se mai arată în comunicat, care mai subliniază că este vorba de „furnizarea unui scut aerian prin intensificarea misiunilor regulate ale forţelor aeriene“.
Din februarie 2022, Spania a trimis deja 12 avioane de luptă în Bulgaria, Lituania şi Estonia.