Alianţa Nord-Atlantică a anunţat, astăzi, terminarea celui mai mare exerciţiu al acestui an, Steadfast Defender 2021. La exerciţiul întrunit au participat peste 9.000 de militari, din forţele terestre, navale, aeriene şi pentru operaţii speciale din peste 20 de ţări aliate şi partenere, arată sursa citată.
Conform scenariului, exerciţiul a demonstrat că NATO este pregătită să răspundă unui atac, după activarea articolului numărul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord, semnat la Washinghton.
Steadfast Defender 2021 a fost şi primul mare exerciţiu care a testat Structura de Comandă adaptată a NATO, prin implicarea a două noi comandamente – Joint Support and Enabling Command din Ulm, Germania, şi Joint Force Command Norfolk, din SUA, anunţă Alianţa.
Prima secvenţă a exerciţiului a fost una pe mare, la care au participat 5.000 de militari şi 18 vase din 11 ţări şi 40 de aeronave, incluzând şi Grupul de Lovire condus de portavionul britanic HMS Queen Elizabeth. Gruparea navală condusă de portavionul britanic HMS Queen Elizabeth s-a alăturat grupărilor NATO Standing NATO Maritime Group 1 şi 2 şi grupării navale americane conduse de nava de desant amfibiu USS Iwo Jima.
NATO a testat astfel, abilitatea de a disloca rapid forţe, la distanţe mari, din America de Nord şi coastele Portugaliei, până în Marea Neagră. Comanda acestei secvenţe a fost realizată de noul Comandament Întrunit din Norfolk – Joint Force Command Norfolk – aflat la bordul navei americane de comandament USS Mount Whitney.
În continuare, gruparea navală condusă de HMS Queen Elizabeth s-a alăturat portavionului francez Charles de Gaulle pentru un exerciţiu în Marea Mediterană, unde aeronavele participă la bombardamente împotriva ţintelor Daesh din Siria şi Irak.
Etapa a doua a exerciţiului a constat în introducerea în forţă a trupelor aeropurtate în trei ţări din Europa de Est, printre care şi România.
La final a avut loc secvenţa intitulată NOBLE JUMP 21, planificată de Comandamentul Suprem Aliat în Europa (SHAPE) şi condusă de Comandamentul Forţelor Întrunite Napoli, ca cea de-a treia etapă a exerciţiului NATO STEADFAST DEFENDER 21 ce a constat în dislocarea forţelor NATO în România.
Astfel, peste 4.000 de militari români şi aliaţi au participat, cu aproape 600 de mijloace tehnice, la NOBLE JUMP 2021, care s-a desfăşurat, în perioada 19 mai – 2 iunie 2021, pe teritoriul României.
În cadrul NOBLE JUMP 21, Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) a facilitat dislocarea, pe teritoriul României, a componentei terestre a Forţelor Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF).
Foto: MApN