Fără să se descurajeze că a fost eliminată de SUA din proiectul de achiziție  a aeronavelor F-35 Lightning II, după ce a cumpărat echipamente militare rusești, Turcia și-a îndreptat atenția spre prelungirea duratei de viață a avioanelor sale F-16.

„Îmbunătățirile structurale ale avionului F-16 Block 30 continuă. În cadrul proiectului, se renovează 1.200-1.500 de piese structurale pe aeronavă. Lucrările de reparații, înlocuire și armare a caroseriei sunt efectuate acolo unde este necesar “, a scris duminică, pe Twitter, șeful Industriilor de Apărare (SSB), Ismail Demir

Statele Unite au exclus Ankara din proiectul F-35, după ce Turcia a cumpărat sistemul de rachete S-400 din Rusia pentru 2,5 miliarde de dolari.

Washingtonul susține că sistemul S-400, care este  incompatibil cu sistemele NATO, ar permite Rusiei să obțină în mod ascuns detalii clasificate cu privire la avioanele F-35 . Cu toate acestea, Turcia insistă asupra faptului că S-400 nu ar fi integrat în sistemele NATO și nu ar reprezenta o amenințare pentru alianță.

Trei membri NATO – Grecia, Slovacia și Bulgaria – sunt în posesia unor sisteme de apărare rusești, varianta S-300.

Demir a adăugat că, odată cu proiectul de actualizare F-16, își propune să crească durata de viață a avioanelor F-16 de la 8.000 de ore la 12.000 de ore.

Modernizarea acestor avioane va ajuta Turcia să câștige ceva timp până își dezvoltă propriul avion TF-X în cadrul programului National Combat Aircraft (MMU).

Se așteaptă ca noul avion să efectueze primul zbor, folosind un motor intern, în 2029.

Sursa text și foto: defenseworld.net