La Ianca are loc un eveniment aniversar de excepție al aviației militare: “70 de ani de la primul zbor cu un avion cu reacție din țară”.  Acest prim zbor cu un avion pcu reacție a avut loc în data de 26 iunie 1951,
cu un avion IAR-23, având la manșă pe pilotul
maior Aurel Răican, comandantul unuia dintre
cele 3 regimente ale Diviziei de aviație care exista în acel an, 1951, pe aerodromul din Ianca.
A fost momentul din care aviației militare de la Ianca i s-a conferit statutul de leagăn al aviației militare reactive românești. Iar maiorul Răican Aurel a primit, cu acea ocazie, din partea Ministrului Forțelor Armate, ca distincție, un stilet cu inscripția: “Maiorului Răican Aurel, pilotul român, care primul a sburat pe avionul de vânătoare reactiv. Din partea Ministrului Forțelor Armate ale Republicii Populare Române. 26 Iunie 1951”.


După cum ne-a declarat, în exclusivitate, comandor (rtr.) Ilie Dumitru, preș edintele ARPIA Filiala Ianca: “cadre militare în rezervă și în retragere, ofițeri, maiștri militari care au activat în Regimentul 49 Aviație, Vânătoare și Vânătoare Bombardament Ianca, se vor întâlni în acest context aniversar la muzeul Ianca, unde o secție specială a acestui muzeu este destinată aviației militare locale. Gazdă va fi prof. Bărbuceanu Ion, custodele Muzeului Ianca, care prin viziune, insistență, consecvență, trăsături definitorii, care de pe vremea de când era viceprimar (1996- 2000) a reușit să facă acest muzeu o instituție de cultură cu care nu se pot lăuda multe orașe de provincie”.
După întalnirea la Muzeu, va fi vizitat cartierul Aviației din oraș, unde “mulți locuitori își vor aminti de zgomotul avioanelor, ziua și noaptea, intrând în normalitatea vieții cotidiene a fiecărui locuitor. Desființarea Bazei Aeriene Ianca în anul 2002, a fost o grea lovitură pentru oraș, care era cunoscut în țară datorită garnizoanei de aviație unde s-au instruit și mii de soldați”, după cum a declat comandor (rtr.) Ilie Dumitru.
Evenimentul este organizat pe baza aceleeași bune și permanente colaborări dintre ARPIA (Asociația de Propagandă și Istoria Aeronauticii) – Filiala Ianca cu Muzeul și Primăria orașului Ianca. Participă oficialități și personalități locale, invitați speciali, iar ARPIA Ianca invită astfel și locuitorii și iubitorii de aviație din județ să fie prezenți la ora 10.00, la Muzeul Ianca.
Activitatea se va desfășura în condițiile respectării regulilor impuse de pandemie, respectiv distanțarea fizică, portul măștii etc.