Rusia a început brusc să se pregătească pentru un război în toată regula în Ucraina, dar ce urmărește de fapt președintele rus Vladimir Putin?
„Se va întâmpla sau nu? Haideți să așteptăm să vedem. În Occident ei nu știu ce să facă în privința aceasta”, a rezumat vineri situația Pavel Felgenhauer, un expert rus în domeniul securității.
Atunci când ziarul rus Rosbalt l-a întrebat de ce ar vrea Kremlinul să pornească un război, răspunsul lui a fost: „Întrebarea aceasta adresați-o unui psihanalist.”
„Datele sunt acolo, totul se întâmplă deja”, a adăugat el. „Război într-o lună […] la începutul lui mai, totul va fi pregătit”, a declarat Felgenhauer.
El a fost intervievat după ce Putin începuse brusc, săptămâna trecută, să maseze trupe la granița cu Ucraina. Totodată el a dislocat patru nave de război din flota Mării Baltice, trimițându-le prin Canalul Englez pentru a suplimenta forțele din Marea Neagră.
Felgenhauer a afirmat că Rusia are „o brigadă-șoc de tancuri pregătită să străpungă” din Crimeea ocupată de Rusia, în sudul Ucrainei.
Și controlează informal două divizii – „Miliția Populară Donbas” și „Miliția Populară Luhansk” – în estul ucrainean ocupat de Rusia.
Manevrele survin pe fondul unui puseu de violență letală la linia de contact din estul Ucrainei, care poate oferi pretextul unei intervenții. La Bruxelles au început să răsune semnalele de alarmă.
„Conform evaluării serviciilor noastre de informații, Rusia [pregătește] […] detașarea de unități regulate ale forțelor armate ale Federației Ruse [în estul Ucrainei], invocând nevoia protejării cetățenilor ruși [de acolo]”, a declarat pentru EUobserver ambasadorul ucrainean la UE, Mikola Tocițkii.
„Nu trebuie exclusă o tentativă de pătrundere adânc în Ucraina a forțelor de ocupație rusești”, a precizat el. „UE trebuie să rămână vigilentă, să fie gata să acționeze și să-și ajute partenerii [Ucraina]”, a declarat pentru EUobserver ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis.
„Mă tem că ceva rău e pe punctul de a se petrece”, a declarat și un diplomat UE. „O provocare rusească, urmată de acuzații rusești privind o agresiune ucraineană: scenariul din Georgia”, a afirmat diplomatul, referindu-se la războiul din Georgia din 2008, când tancurile rusești au fost aproape de a ocupa Tbilisi.
Kremlinul n-a spus prea mult despre motivele mobilizării sale. „O facem pentru că putem”, a sintetizat Felgenhauer mesajul declarațiilor laconice ale statului rus.
„Din punctul meu de vedere, tăcerea lor [a Rusiei] […] e destul de înspăimântătoare și de elocventă”, a declarat pentru EUobserver un ofițer de informații dintr-o țară partener NATO.
Conform psihanalizei lui Tocițkii, ce-și dorește Putin în definitiv este să recucerească Ucraina.
Autor: ANDREW RETTMAN
Detalii AICI