Militarii Companiei 1 Rezervă Intermediară ALTHEA, au executat, în 28 și 29 septembrie, extracții ale echipelor de legătură și observare (LOT), patrule de prezență și au interacționat cu populația locală din Livno, TO Bosnia și Herțegovina, conform scenariului exercițiului “EUFOR QUICK RESPONSE 21”.

Pe teritoriul țării, 17 locuințe adăpostesc echipe de legătură și observare (LOT), care mențin legătura EUFOR cu populația și autoritățile locale. Personalul aflat la datorie, în una dintre aceste case, se afla în pericol iar militarii români au intervenit, cu succes, pentru extracția în siguranță a acestora.

Patrulele de prezență și interacțiunea militarilor cu localnicii au rolul de a spori încrederea cetățenilor în trupele EUFOR și de a-i informa cu privire la scopul exercițiului și rolul pe care militarii îl au în menținerea climatului de stabilitate și pace din țară.

***
Peste 600 de militari, organizați pe șase companii, două permanente, generate din Ungaria și Turcia, și patru din Rezerva Intermediară de Forțe, generate de Austria, Bulgaria, România și Slovacia, participă la “EUFOR QUICK RESPONSE 21”.

Compania românească este generată de Batalionul 2 Infanterie “Călugăreni”, întărită cu o grupă de poliție militară, din Batalionul 265 Poliție Militară “Tudor Vladimirescu” și o grupă din Grupul 2 EOD al Brigăzii 10 Geniu “Dunărea de Jos”.

Aceștia se instruiesc întrunit, sub comanda operațională a Comandamentului Batalionului Multinațional din subordinea comandamentului EUFOR, pentru a fi în măsură să sprijine autoritățile, populatia locală și personalul EUFOR, în situație de criză.

Sursa: MApN