Guvernul a aprobat luni desființarea SIIJ, la inițiativa Ministerului Justiției.

Executivul s-a reunit, luni, la ora 17,00, într-o şedinţă în format online. Miniștrii au fost convocați de urgență la o ședință de guvern de premierul Nicolae Ciucă.

”Începem cu proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ. Este un obiectiv din programul de guvernare, cât şi un obiectiv în cadrul MCV. Aş vrea să mulţumesc tuturor celor care au fost implicaţi în elaborarea proiectului, Ministerului Justiţiei şi desigur CSM pentru că au colaborat şi iată astăzi putem să analizăm şi să aprobăm acest proiect de lege care va fi înaintat Parlamentului”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

Este vorba de proiectul de lege prezentat de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pe 21 ianuarie. Potrivit proiectului, preluarea competenţelor Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) va fi realizată de 42 de procurori, dintre care 12 vor fi în Bucureşti. Aceşti procurori vor fi desemnaţi de plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ a fost pus în dezbatere publică.

„Competențele SIIJ vor fi preluate de parchetele obișnuite, aceste cauze urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnați. Cauzele și posturile vor fi preluate de alte instituții, transmise în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.