Poveste de Crăciun
,,25 decembrie 1920, ora 12.10
„Mama îmi povestea mereu că nu am lăsat-o să se bucure de sărbătoare. Eu sunt Crăciunița, ca să știți”.
Elena Țega este veteran al celui de-al doilea război mondial, este buni pentru vecinii ei, este îngerul alb de pe front, este o bucățică de istorie. Este istoria pe care ar trebui să o cunoaștem și este și prezentul pe care nu trebuie să uităm să îl trăim.
„La sfârşitul lui august 1944 a venit la noi colonelul Stochiţoiu cu ordinul de mobilizare pentru mine, plecam pe front ca sanitar. Tata era trist, mama plângea de se rupea cămaşa pe ea, tăticul l-a întrebat pe acesta:
-De unde a venit ordinul, dacă nu se poate amâna, cum să plece Leana mea? Răspunsul a fost scurt:
-Domnule Gogâlea e ordin, lucrurile astea nu se pot discuta. Aveam instrucţiunile scrise pe biletul de mobilizare:
Veţi fi primită în gară de autorităţi, te vei da jos ultima din tren şi vei scoate o batistă albă”. Când am plecat din Drăgăşani tata s-a urcat în tren şi m-a dat în grija unei familii care mergea la Bucureşti spunându-le:
-Vă rog aveţi grijă de ea, e fiica mea, este mobilizată pentru front. Apoi s-a întors către mine, mi-a luat capul în mâini şi mi-a spus:
-Să fii aşa cum ai fost şi aici, cu capul pe umeri, să fii cuminte şi să-ţi faci datoria! Vorbele astea nu le-am uitat niciodată.”
Buni Elena a fost singura fată din Drăgășani care a fost pe front. Pe front a ajuns la sfârșitul lunii august 1944 și a stat opt luni. Avea puțin peste 20 de ani și era singura fată din cele care au făcut cursurile de asistente la Drăgășani, care pleca la război și al șaselea membru al familiei sale. Toți cei cinci frați ai ei erau pe front.
„Când îi vedeam pe soldații răniți mă gândeam la frații mei, pentru că toți cei cinci frați erau pe front. Pe cel mai mic dintre ei l-am întâlnit în Cehia.”
Mâine buni împlinește 100 de ani și deși nu am putut să o vizităm, studenții Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu i-au cântat colinde și au împodobit și un brad fix la geamul Crăciuniței. Un brad în care se află 100 de globuri personalizate cu mesaje de la mulți ani.
Zile senine și sănătate!”