Compania israeliană de stat Israel Aerospace Industries propune drona militară Tactical Heron pentru programul de înzestrare cu sisteme UAS tactic-operative clasa II (UAS-TO) al Forțelor Armate Române, a declarat Israel Sharon, director pentru International Marketing – Europe, IAI, într-un interviu în exclusivitate pentru Umbrela Strategică.

Reprezentantul firmei israeliene a adăugat că IAI a încheiat deja acorduri de colaborare cu companii din industria de apărare din România, care includ planuri detaliate privind activitățile de producție care vor fi susținute în România.

De asemenea, compania Israel Aerospace Industries este interesată și ale programe de înzestrare ale Armatei Române, precum sisteme și produse de apărare antiaeriană, baterii de coastă, protecție a granițelor, securitate cibernetică sau modernizări de aeronave.

Potrivit Direcției generale pentru Armamente din MApN, România are în vedere înzestrarea cu un număr de șapte sisteme UAS tactic-operative clasa II (cu greutatea între 150 și 600 kg), de același tip, care trebuie să îndeplinească cerințele aprobate pentru dotarea structurilor militare românești. Costul estimat al programului MApN este de 276,7 milioane de dolari + TVA.

Sisteme aeriene fără pilot din familia IAI Heron sunt utilizate de forțele armate din mai multe țări, precum Israel, Turcia, Grecia, SUA, Franța și Germania, dar și de către Agenția europeană pentru poliție de frontieră și gardă de coastă (Frontex). Germania intenționează să înlocuiască dronele Heron 1 cu o versiunea mai avansată numită Eitan (Heron TP).

Pe lângă IAI, o altă companie care și-a exprimat interesul pentru programul de înzestrare cu drone al Armatei române este firma Elbit, tot din Israel, care propune sistemul UAS Hermes 450.

Foto: Israel Aerospace Industries