Doi poliţişti au fost omorâţi şi alte şase persoane au fost rănite, sâmbătă, în urma unor atacuri cu dispozitive explozibile improvizate, în nordul Pakistanului, lângă Afganistan, în contextul în care guvernul pakistanez şi talibanii locali au semnat zilele trecute un acord de încetare a focului pe o lună, scrie Reuters.

Cei doi poliţişti au fost omorâţi de un dispozitiv explozibil improvizat, în apropiere de provincia Khyber Pakhtunkhwa.

„Cei doi poliţişti au fost omorâţi de un DEI, la 10 dimineaţa”, a declarat Abdul Samad Khan, un poliţişti din districtul Bajaur.

Un alt atac a avut loc la periferia capitalei provinciei Balochistan, Quetta, unde un alt poliţist şi cinci persoane, inclusiv o fetiţă, au fost răniţi. Dispozitivele au fost amplasate pe o motocicletă care viza patrula poliţiştilor din zonă.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor locali a negat orice implicare în atac, susţinând că aceştia vor respecta acordul de încetare a focului.

Pe 9 noiembrie, Pakistanul şi militanţii talibani locali au stabilit un acord de încetare a focului pe o perioadă de o lună, cu posibilitatea extinderii acestuia, dacă ambele părţi sunt de accord.

Talibanii pakistanezi (Tehreek-e-Taliban Pakistan/TTP) reprezintă o mişcare diferită de talibanii afgani şi au luptat pentru mai mulţi ani să înlăture guvernul din Islamabad şi să instaleze propria lor lege islamică Sharia în această ţară.

Deşi au existat, în ultimii ani, mai multe încercări de a ajunge la un acord de pace, ultimele de acest fel având loc după victoria talibanilor din Afganistan şi fiind mediate chiar de liderii talibani afgani, acestea nu au avut succes.

Sursa: Monitorul Apărării și Securității

Foto: AFP