Doi cetăţeni libanezi au fost depistaţi pe Aeroportul Otopeni în timp ce încercau să introducă în ţară 80 de artefacte arheologice, susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural egiptean.
”Doi bărbaţi, cetăţeni libanezi, care au încercat să introducă în ţară 80 de piese care fac parte din categoria artefactelor arheologice, au fost depistaţi de poliţişti de frontieră din cadrul Aeroportului Henri Coandă – Otopeni, la sosirea în ţară cu o cursă din direcţia Cairo”, potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontierã.
În prezent, se efectuează cercetări, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, pentru infracţiunea de introducere pe teritoriul statului român, precum şi deţinere, comercializare, organizare de expoziţii sau orice operaţie privind circulaţia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispoziţiilor legale ale statului respectiv, şi care au fost exportate ilegal.
”Cu ocazia efectuării formalităţilor de frontieră, în urma unei analize de risc, poliţiştii de frontieră, împreună cu lucrătorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni, au procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra bagajelor celor în cauză. Cu această ocazie au fost descoperite 80 de piese susceptibile de a face parte din categoria artefactelor arheologice”, arată IGPF.
Obiectele – monede, statui, bijuterii din epoca romană – au fost trimise specialiştilor de la Muzeul Naţional de Istorie a României, iar aceştia au comunicat rezultatul preliminar al expertizei, conform căruia o mare parte din piesele expertizate sunt autentice şi au ca ţară de provenienţă Egipt, monedele datând din perioada romană, fiind emisiuni ale monetăriei din Alexandria.
”Din punct de vedere arheologic, specialiştii apreciază în urma analizei preliminare faptul că lotul acoperă o perioadă foarte largă, de la Regatul Vechi la perioada romană şi necesită, în continuare, expertize specializate şi analize specifice”, se mai aratã în comunicat.