Meseria de controlor de trafic aerian presupune foarte multă responsabilitate, presiune și pregătire, fiind parte dintr-un binom perfect al comunicării eficiente dintre pilot și controlor în scopul siguranței absolute a frumoasei aventuri de pe autostrăzile cerului.
,,Motivația pentru alegerea unei cariere în aviație vine încă din copilărie, când, locuind în apropierea Bazei 95 Aeriană, auzeam zilnic motoarele aeronavelor care aterizau sau decolau pentru diverse misiuni, lucru care mă fascina. De altfel, eram nelipsit de la toate mitingurile aeriene organizate de Baza 95.
Cel mai frumos moment din parcursul profesional de până acum a fost prima dirijare în simplă comandă a unei aeronave. A fost momentul în care am realizat cu adevărat responsabilitatea pe care o are un controlor de trafic aerian, dar, de asemenea, am realizat că perioada de instruire, începând cu academia și continuând cu pregătirea din cadrul Bazei 95, a fost o perioadă în care am evoluat foarte mult ca specialist, lucru care se datorează în mare măsură și instructorilor cărora le sunt pe deplin recunoscător.
Pot spune că nu au existat momente grele, ci doar experiențe din care am învățat foarte mult, momente în care deciziile luate la timp au ajutat la sporirea siguranței aeriene.
Pentru mine, Baza 95 Aeriană ,,Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu” înseamnă un singur cuvânt – ACASĂ.”
Sublocotenent Andrei Popovici, absolvent al Academiei Forțelor Aeriene ,,Henri Coandă”, încadrează funcția de controlor de trafic aerian la Baza 95 Aeriană și își definește munca prin citatul lui George Sand care afirma că ,,Munca nu este pedeapsa omului. Este recompensa sa, puterea sa și plăcerea sa”.
Sursa: MApN/ Facebook