Vasile Dîncu a declarat că România, ca membră NATO, nu se află în situația de a intra în război, chiar dacă Rusia va ataca Ucraina, tocmai pentru că această țară nu este membră a Alianței Nord-Atlantice. Tratatul NATO prevede intervenția militară doar în cadrul țărilor membre.

Mai mult decât atât, ministrul Apărării Naționale a explicat că bărbații tineri nu ar trebui să se teamă de faptul că vor fi înrolați în armată.

„Nu ar trebui să fiţi îngrijorati deloc şi vreau să vă aduc câteva argumente foarte pragmatice, în primul rând pentru că România, ca membră a unui sistem defensiv puternic, cel mai puternic, care este NATO, în acest moment nu este situaţia de a intra în război, în orice situaţie în care, să zicem, Federaţia Rusă, în cel mai prost scenariu, ar intra în Ucraina. Pentru că, a spus-o şi Stoltenberg recent, Tratatul NATO prevede posibila intervenţie militară doar în cazul ţărilor, dacă este atacată o ţară care este membră a NATO, aşa funcţionează solidaritatea NATO. Ucraina nu este, încearcă să devină membră NATO, dar nu are, încă, acest statut”, a declarat ministrul la Prima TV.

Dîncu a precizat că nici măcar Ucraina nu și-a mobilizat rezerviștii până în prezent.

„Ea este atacată şi nu şi-a mobilizat rezerviştii, aşa încât nu este cazul în acest moment”, a mai declarat ministrul Apărării Naționale.

Sursa foto: Guvernul Romaniei