Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, dezminte categoric informația apărută în spațiul public, cu privire la prezența pe teritoriul României a unor aeronave de luptă ucrainene.

Informația ar fi fost lansată de purtătorul de cuvânt al Ministerului Rus al Apărării, pentru a sugera că așa zisele aeronave relocate pe teritoriul României “nu iau parte la confruntări”.

„Afirmația este un fake news, obisnuit pentru comunicarea Kremlinului, deci nu corespunde adevărului. Pe teritoriul României nu se află aeronave militare ucrainene”, a transmis Vasile Dâncu, subliniind că cel mai probabil se încearcă specularea exemplului aeronavei militare ucrainene Suhoi 27 care a solicitat, în 24 februarie – prima zi a invaziei ilegale a armatei ruse în Ucraina – aterizarea de urgență în România.

„În scurt timp, ministrul ucrainean al apărării și-a cerut scuze pentru incidentul cu aeronava Suhoi 27 , iar ministerul român al apărării a comunicat cu maximă transparență situația acestei aeronave, care a fost gestionată cu respectarea strictă de către autoritățile române a normelor legislative naționale și internaționale aplicabile în astfel de situații, fapt cunoscut, cu siguranță, de reprezentanții Federației Ruse. Aeronava a fost returnată autorităților ucrainene, fără armament la bord și, evident, nu se mai află pe teritoriul României. În același mod, autoritățile române au comunicat transparent situația celor 14 elicoptere ucrainene civile, neînarmate care au tranzitat spațiul aerian românesc”, a explicat Dîncu.

Autoritățile ucrainene au solicitat părții române aprobări diplomatice de survol cu destinația finală Ghimbav, jud. Brașov, pentru un număr de 14 elicoptere configurate pentru executarea misiunilor civile, nefiind înarmate, în scopul efectuării operațiunilor de mentenanță la Airbus Helicopters România, potrivit contractelor în vigoare.