“Vladimir Putin nu poate rămâne la putere”, a spus președintele SUA în discursul rostit la Varșovia, la finalul vizitei în Polonia. Declarația a provocat furie la Moscova și un val de reacții în plan internațional. Șeful diplomației americane a venit imediat cu nuanțări, apreciind că SUA nu au o strategie de schimbare a regimului de la Moscova.

Joe Biden a ținut la Varșovia un discurs plin de mesaje politice și simbolice, pentru ucraineni, pentru Europa, pentru poporul rus.

În discursul său președintele american a spus că “Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia. Pentru că oamenii liberi refuză să trăiască într-o lume a deznădejdii și a întunericului. Vom avea un viitor diferit, un viitor mai luminos, înrădăcinat în democrație și principii, speranță și lumină, decență și demnitate și libertate şi posibilităţi. Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere”.

Această declaraţie a fost interpretată ca o schimbare majoră în politica externă a SUA, prin care Joe Biden pare să fi sugerat o schimbare de regim în Rusia.

Kremlinul a criticat afirmațiile președintelui Biden, subliniind că nu decide liderul de la Washington cine conduce Rusia.
Președintele Franței a atras atenția că nu este nevoie de o escaladare nici în cuvinte, nici în acțiuni. A fost reacția lui Emmanuel Macron la termenul folosit de liderul american la adresa lui Vladimir Putin pe care l-a numit măcelar în timpul vizitei în Polonia. “Trebuie să ne rezumăm la fapte, astfel încât situația să nu scape de sub control”, a apreciat liderul francez.
Canalele de comunicare cu Rusia trebuie menținute deschise dacă vrem să punem capăt războiului, a avertizat și Turcia.

Sursa foto: captura video TVR