Uniunea Europeană a atins marți o etapă crucială în privința imunizării împotriva COVID-19, 70 % din populația adultă europeană fiind în prezent vaccinată complet, informează Comisia Europeană într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În total, peste 256 de milioane de adulți din UE au în prezent o schemă completă de vaccinare, arată sursa citată, care precizează că executivul european și-a îndeplinit în urmă cu șapte săptămâni, înainte de termen, obiectivul privind livrarea către statele membre a suficiente doze de vaccin pentru vaccinarea completă a 70 % din populația adultă din UE.

“Vaccinarea completă a 70 % dintre adulții din UE deja din luna august este o mare realizare. Strategia UE de a avansa împreună dă rezultate și poziționează Europa în avangarda luptei mondiale împotriva COVID-19. Însă pandemia nu s-a încheiat. Este nevoie să facem mai mult. Îi îndemn pe toți cei care pot fi vaccinați să se vaccineze. În plus, trebuie să ajutăm și restul lumii să se vaccineze. Europa va continua să își sprijine partenerii în acest efort, în special țările cu venituri mici și medii”, a menționat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată în comunicat.

Un mesaj similar a fost transmis și de Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, aceasta precizând că atingerea acestui obiectiv reprezintă “o realizare colectivă a UE și a statelor sale membre, care demonstrează ce este posibil atunci când lucrăm împreună, cu solidaritate și în mod coordonat”.

Potrivit datelor furnizate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), cea mai ridicată rată de vaccinare cu schemă completă este înregistrată în țări precum Irlanda (85,5%), Danemarca (83,5%) și Portugalia (82,4%). La polul opus se află România (31,9%) și Bulgaria (20%). Astfel, din cele 256 de milioane de cetățeni din UE vaccinați, doar 5,12 milioane sunt cetățeni români.

Vezi aici mai mult !