Mesajul preşedintelui Uniunii Militarilor şi Poliţiştilor “Mihai Viteazul”, gl. (r) Gabriel Oprea cu ocazia Zilei Armatei

“La mulţi ani, Armata Română !

Ziua Armatei României este, după Ziua Naţională, cea mai importantă sărbătoare pentru militari. Este ziua în care îi celebrăm pe toţi cei care şi-au asumat cu demnitate şi curaj jurământul militar. Când spunem ’25 Octombrie’, ne gândim, în primul rând, la eroica eliberare a ultimei brazde de pământ românesc, la Carei, în 1944.

Mărturie vie a acelor vremuri sunt bravii veterani de război şi urmaşii tuturor eroilor căzuţi pe câmpurile de bătălie. 25 Octombrie este, mai presus de toate, un moment de recunoştinţă pentru cei care au luptat până la sacrificiul suprem pe fronturile cumplite ale celui de al Doilea Război Mondial. Totodată, 25 Octombrie este ziua în care cinstim memoria eroilor Armatei României căzuţi la datorie pe câmpurile de luptă ale veacului trecut, dar şi în teatrele de operaţii.

Pentru a cinsti memoria tuturor eroilor, am ridicat, din fonduri private personale, Monumentul Eroilor militari români căzuţi la datorie în teatrele de operaţii şi pe teritoriul naţional şi l-am donat Ministerului Apărării Naţionale.

Ne amintim cu emoţie de faptele lor de patriotism şi este o datorie sfântă pentru România să asigure sprijinul necesar pentru familiile eroilor.

Am fost de două ori ministru al apărării naţionale, al afacerilor interne, vicepremier pentru securitate naţională şi prim-ministru interimar. În fiecare dintre aceste demnităţi, am fost alături de oameni, am sprijinit prin măsuri concrete care au efecte şi astăzi, oamenii din întregul sistem de securitate naţională.

Militarii români au avut un rol important în consolidarea prestigiului internaţional al ţării noastre. De aceea, am spus întotdeauna că militarii sunt cei mai buni ambasadori ai imaginii României în lume. Exemplul lor de devotament, de profesionalism şi de curaj, dovedit atât în misiunile desfăşurate în teatrele de operaţii, dar şi în ţară, este un motiv de mândrie pentru fiecare cetăţean al acestei ţări.

Traversăm o perioadă complicată, lumea se afla în plină pandemie, trebuie să strâgem rândurile, să fim uniţi, să mergem în aceeaşi direcţie, pentru a depăşi cu bine greutăţile cu care ne confruntăm. Contăm, ca întotdeauna, pe Armată, pe militari. Avem încredere, ca întotdeauna, în Armată şi în Biserică.

Mesajul meu şi al Uniunii Militarilor şi Poliţiştilor ‘Mihai Viteazul’ către personalul Armatei este un mesaj de încredere şi curaj.

Prin eforturile fiecăruia dintre noi, prin unitate şi prin acţiune integrată, în echipă, am reuşit să depăşim obstacole care păreau de netrecut, în condiţii dificile.

Rămânem uniţi şi vom reuşi să învingem şi de această dată !

La mulţi ani!, dragi militari români!”

Gl. (r) Gabriel Oprea
Preşedintele UMPMV

Sursa: AGERPRES