România a primit în data de 11, respectiv 12 august a.c. suma de 39,1 milioane euro în conturile MAI deschise cu acest scop, reprezentând asistența de urgență, din partea Comisiei Europene, destinate acoperirii efortului bugetar al Statelor Membre UE cele mai afectate de criza refugiaților din Ucraina.
După verificarea și aprobarea, de către Comisia Europeană, a îndeplinirii indicatorilor din aplicațiile depuse pentru alocarea acestor sume, MAI va vira la bugetul de stat suma de 39,1 milioane euro, pentru acoperirea unor cheltuieli deja realizate de România, în contextul crizei din Ucraina, disponibilizate din Fondul de Rezervă.
Reamintim că, la începutul acestei luni au fost semnate de către Ministerul Afacerilor Interne contractele de finanțare pentru suma de 39,1 milioane euro, din care 12,1 milioane euro aferente Fondului pentru Azil Migrație și Integrare (FAMI) și 27 milioane euro aferente Instrumentului de Sprijin pentru Managementul Frontierei și Politica de Vize (IMFV).
Comisia Europeană a avut în vedere cheltuielile realizate de autoritățile publice pentru recepția cetățenilor ucraineni în condițiile Deciziei privind protecția temporară din 4 martie 2022 și pentru activitățile legate de controlul și facilitarea trecerii frontierei la frontierele externe relevante ale UE.
Pentru a facilita accesul rapid la aceste fonduri și a limita birocrația, Comisia Europeană a ales finanțarea nelegată de costuri (“not linked to costs”), cu atât mai mult cu cât costurile reale actuale pot fluctua semnificativ.
Alături de România au primit fonduri externe nerambursabile în contextul crizei refugiaților din Ucraina și Ungaria, Polonia, Slovacia și Republica Cehă.
Ca urmare a eforturilor susținute ale autorităților române, la data de 12 iulie 2022 Comisia Europeană a transmis scrisoarea de informare cu privire la aprobarea celor 2 aplicații prin care se solicitau fonduri externe nerambursabile prin intermediul Fondului Azil, Migrație și Integrare (FAMI) și Instrumentului de sprijin pentru Managementul Frontierei și Politica de Vize (IMFV).

Sursa: MAI