Creșterea numărului de drone MQ-9 Reaper în Europa oferă Statelor Unite mai mult pârghii pe continent și îi permite armatei americane să observe activitatea militară rusă în Marea Neagră, a declarat, generalul Jeffrey Harrigian, comandantul Forțelor Aeriene SUA în Europa(USAFE), potrivit Military.com.

Harrigian spune că dronele aflate în România, la Baza aeriană 71 Câmpia Turzii, au permis Statelor Unite să își extindă aria de informații, recunoaștere și supraveghere în Europa și subliniază rolul geostrategic al bazelor aeriene Miroslawiec, din Polonia, care se află aproape de Marea Baltică,  și  Campia Turzii , care se află la aproximativ 300 de mile de Marea Neagră.

Oficialii SUA au cerut în repetate rânduri mai mulți ochi pe cer pentru a veghea asupra comportamentului contradictoriu al Rusiei, deoarece prezența militară americană în Europa s-a micșorat de la Războiul Rece. Statele Unite aveau 80 de baze militare în toată Europa la sfârșitul anilor 1980, astăzi au numai 37.

În 2012, S.U.A. a dezactivat două echipe de luptă ale brigăzii armatei care erau permanent staționate pe continent, eliminând peste 10.000 de soldați, potrivit Heritage Foundation.

Generalul Jeffrey Harrigian, comandantul USAFE, a declarat că operațiunile cu drone sunt menite să-i liniștească pe partenerii și aliații SUA.

Foto: US Air Force și MApN