Premierul Nicolae Ciucă a participat miercuri la întâlnirea de lucru a miniștrilor Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, cu ministrul Muncii și Politicilor Sociale din Republica Italiană, Andrea Orlando.

În cadrul discuției de la Palatul Victoria au fost abordate mai multe teme de interes între care răspunsul Uniunii Europene la conflictul din Ucraina și sprijinul acordat refugiaților, propunerea de directivă privind salariile minime precum și cea privind îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru lucrul pe platforme. De asemenea, discuțiile au vizat și economia socială, extinderea măsurilor sure în gestionarea tranziției verzi și digitale și formarea profesională și recalificarea lucrătorilor, cu referire în special la forța de muncă angajată de companiile italiene din România.

La finalul întâlnirii, cei doi miniștri ai muncii au semnat Memorandumul de înțelegere privind colaborarea și schimbul de informații în domeniul Inspecției Muncii.

Documentul are ca scop îmbunătățirea cooperării între autoritățile de control și monitorizare române și italiene cu privire la prevenirea și combaterea practicilor ilegale din domeniul detașării transnaționale, muncii nedeclarate și plasării ilegale, inclusiv în context sezonier. Prin semnarea memorandumului se urmărește promovarea și asigurarea unei aplicări corecte a legislației naționale și a legislației europene în scopul protecției drepturilor lucrătorilor care muncesc pe teritoriul celor două state, ținând cont și de condițiile specifice create de pandemia de Covid – 19.

Documentul mai stabilește punctele de contact pentru eficientizarea comunicării reciproce, prevede derularea unor acțiuni de informare adresate atât lucrătorilor, cât și angajatorilor stabiliți într-un stat care doresc să presteze servicii în celălalt stat și  efectuarea de inspecții concertate sau comune, precum și realizarea schimbului de informații și de documente necesare între autoritățile competente din cele două state.

”În centrul preocupărilor Guvernului se află cetățeanul român, indiferent unde se află el. Datoria noastră este să oferim soluții pentru a asigura standardele europene de protecție socială cetățenilor români care lucrează în Italia – și aici discutăm de peste un milion de persoane, precum și în alte state europene. Avem în vedere drepturile salariale, de pensie, precum și cele care țin de siguranţa muncii. Comunitatea de români din Italia și cea de italieni din România sunt punți de legătură între țările noastre, care se bucură și de relații economice consistente, aflate pe un trend de consolidare”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Sursa: Guvernul Romaniei