Premierul Nicolae Ciucă a reiterat că România îndeplineşte toate condiţiile tehnice pentru a adera la Spaţiul Schengen, iar rezoluţia votată în Parlamentul olandez nu este una de respingere, ci una care cere clarificări din partea ţării noastre şi Guvernului privind respectarea statului de drept, corupţia şi crima organizată. Şeful Executivului a mai spus că ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a transmis o scrisoare omologului său olandez prin care îl invită în România pentru a face verificări pe acest subiect.

„Am făcut şi vom mai face ceea ce trebuie, astfel încât să ne convingem toţi partenerii din UE că România a îndeplinit criteriile de aderare la Spaţiul Schengen şi acest lucru e dovedit de comisia de verificare, unde au fost reprezentanţi din toate statele UE, iar rezultatul va fi prezentat pe 26 şi atunci vom avea o dovadă clară. În Parlamentul olandez a fost adoptată o rezoluţie, nu e un raport de respingere a aderării, ci e un raport care solicită clarificări despre aspectele legate de statul de drept, corupţie şi crima organizată. Am înţeles că e nevoie de anumite clarificări. La întâlnirea cu premierul Rutte de la Cincu, am exprimat deschiderea să punem la dispoziţie toate datele. Dl Bode a transmis o scrisoare către omologul său olandez pentru a putea să vină să clarificăm toate aspectele” a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat vineri la Arad, dacă liberalii şi ţara noastră au făcut toate demersurile posibile pentru ca România să intre în Schengen.
Premierul a adăugat că, în cazul în care mai sunt anumite lucruri de lămurit, aşa cum cere Olanda, România are toate deschiderea să facă acest lucru.