Premierul Nicolae Ciucă a reafirmat poziţia Românei de a condamna „în cei mai fermi termeni posibili invazia pe scară largă a Ucrainei” de către Rusia, el subliniind decizia aliaţilor din NATO de asigura măsuri „defensive, proporţionale şi neescalatorii”.

„Agresiunea militară rusă din Ucraina reprezintă cea mai gravă ameninţare la adresa securităţii euro-atlantice din ultimele decenii, condamnăm în cei mai fermi termeni posibili invazia pe scară largă a Ucrainei. Deplângem pierderea tragică de viei omeneşti, suferinţa umană enormă şi distrugerea cauzate de acţiunile Rusiei. Aliaţii vor continua să ia toate măsurile şi deciziile necesare pentru a asigura securitatea li apărarea tuturor statelor membre. Măsurile noastre vor rămâne defensive, proporţionale şi neescalatorii. Atât NATO, cât şi Uniunea Europeană au demonstrat solidaritate cu poporul ucrainean şi cu guvernul său. Suntem uniţi în sprijinul deplin pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional”, a declarat  Nicolae Ciucă duminică, la Baza militară aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

„Forţele Aeriene Române sunt sprijinite pentru apărarea spaţiului aerian de 22 aeronave aliate. Aici, la Mihail Kogălniceanu, operează în cadrul serviciului de poliţie aeriană întărită 14 aeronave Eurofighter Typhoon – 8 ale Italiei şi 6 ale Germaniei – iar pe aerodromul militar de la Borcea încş 8 aeronave F16 ale SUA”, a precizat premierul.

„Pentru aliaţii NATO sunt garanţii absolute de securitate. Un atac asupra unuia dintre noi va fi privit ca un atac asupra tuturor. Angajamentul nostru faţă de articolul 5 din tratatul de la Washington este de fier: suntem uniţi pentru a proteja şi a apăra toţi aliaţii, libertatea va învinge întotdeauna opresiunea”, a spus primul-ministru.