Președintele PSD Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că vrea să discute în coaliție despre schimbarea sistemului fiscal și a cotei unice la TVA, argumentând că există o diferențiere deja în perceperea taxei. De asemenea, el a spus că totuși „ar fi o greșeală” să fie eliminate categoriile scutite de la plata TVA. Președintele Camerei Deputaților argumentează că „în acest moment, clasa medie și cei cu venituri foarte mici duc tot greul societății românești”.

„Credem că e nevoie ca România în viitor, nu mâine, nu în următoarele luni, să facem un pas către țările dezvoltate.

Eu doresc în continuare să rămânem la ideea de principii și ce cale ne dorim pentru România. O cale dezvoltată, ca și toate țările dezvoltate din UE și nu numai sau dorim o țară ca afară, dar cu sistem fiscal ca în Rusia.

Haideți să vedem cu ce propuneri ieșim din coaliție. Suntem deschiși la minte și avem o discuție aplicată sau continuăm cu un slogan «noi, liberalii, noi suntem cota unică»? Vă întreb, care este cota unică în România?”, a declarat Marcel Ciolacu, la Parlament.

Liderul PSD a spus că „ar fi o greșeală” să fie eliminate categoriile scutite de la plata TVA.

„Avem 27% venituri din PIB și cheltuieli de 40%. Vă dău un alt exemplu, Polonia are 37% venituri din PIB și are cheltuieli de 40-41%. Dorim să intrăm într-un impas și un blocaj pe viitor sau avem o discuție așezată cu toată lumea, cu specialiștii, cu auditori externi și vom vedea ce este de făcut în viitor.

Ar trebui să vedem prima dată cu șeful ANAF cum recuperăm cât mai bine zona gri a economiei”, a mai afirmat liderul social-democrat.

Acesta a spus că evaziunea fiscală reprezintă 10% din PIB – 26 de miliarde de lei.