Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că forţele ucrainene avansează “pas cu pas” spre oraşul Herson, aflat sub ocupaţie rusă în sudul ţării.
Secretarul de stat al SUA a condamnat atacul rusesc împotriva Odesei, acuzând Rusia că agravează penuria globală de alimente.
Într-o declaraţie postată pe Twitter, Anthony Blinken a spus: „Statele Unite condamnă cu fermitate atacul Rusiei asupra portului Odesa de astăzi. Subminează efortul de a aduce hrană celor înfometaţi şi credibilitatea angajamentelor Rusiei faţă de acordul încheiat ieri pentru a permite exporturile ucrainene”.
 Doi cetăţeni americani au murit recent în regiunea Donbas din estul Ucrainei, a informat sâmbătă CNN, citând un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.
Un purtător de cuvânt, care nu este numit în raport, nu a oferit niciun detaliu despre indivizi sau circumstanţele morţii lor, dar a spus că administraţia americană este în legătură cu familiile şi oferă „toată asistenţa consulară posibilă”, potrivit CNN.
Ministerul ucrainean al Apărării a cerut sâmbătă cetăţenilor din Enerhodar, o zonă cheie confiscată de Rusia, să dezvăluie unde locuiesc trupele ruse şi cine din populaţia locală colaborează cu autorităţile de ocupaţie.
„Vă rugăm să ne comunicaţi de urgenţă locaţia exactă a bazelor trupelor de ocupaţie şi adresele lor rezidenţiale… şi locurile de reşedinţă ale personalului de comandă”, adăugând că coordonatele exacte sunt de dorit.
 Guvernatorul Zaporizhizhiei a spus că Rusia ţine 170 de oameni captivi în regiunea Zaporizhizhia, relatează Kyiv Independent.
Potrivit guvernatorului Oleksandr Starukh, forţele ruse au răpit cel puţin 415 de persoane în regiunea de sud din 24 februarie – ziua în care forţele ruse au invadat Ucraina – şi cel puţin 170 de persoane sunt încă ţinute captive.