Expoziţii, ceremonii militare şi un spectacol de drone sunt programate de Ziua Naţională în capitala Unirii. Primăria Alba Iulia a anunţat marţi programul manifestărilor dedicate zilei de 1 Decembrie.

Potrivit Primăriei Alba Iulia, în 25 noiembrie va avea loc sesiunea ştiinţifică „Unitate, continuitate şi independenţă în istoria poporului român. 103 ani de la Marea Unire (1918-2021), 99 de ani de la Încoronarea regilor României Mari la Alba Iulia”, la Muzeul Naţional al Unirii, dar şi vernisarea unei expoziţii de fotografie istorică, de arhivă, „Ordinele Legiunii Române din Siberia”.

În 27 noiembrie este progamat Crosul Unirii, în şanţurile Cetăţii Alba Carolina.

În 30 noiembrie, începând cu ora 10.30 vor avea loc ceremonii militare de depuneri de coroane şi jerbe de flori la statuile lui Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul şi la statuile Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, urmând ca de la ora 12.15 să aibă loc arborarea Drapelului Naţional al României în Piaţa Tricolorului.

De la ora 18.00 va avea loc un spectacol de reenactment militar, itinerant, în zona Piaţa Tricolorului – Poarta a III-a – Piaţa Cetăţii.

Ziua de 1 Decembrie începe cu un marş al unirii, programat între orele 8.00 şi 10.00 pe traseul Gara Alba Iulia – Piaţa Tricolorului, apoi de la ora 11.00 va avea loc primirea soliilor din cetăţile de scaun şi citirea „Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba Iulia”, un spectacol de reconstituire istorică.

La ora 12.00 este programat un Te Deum la Catedrala Încoronării şi tot la aceeaşi oră începe la Teatrul de Păpuşi „Prichindel” Alba Iulia spectacolul „Micii muşchetari”.

Ceremonia militară de depunere de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Unirii este pogramată la ora 13.00, iar o oră mai târziu va avea loc o ceremonie militară pe Bulevardul „1 Decembrie 1918”.

Ziua va continua cu o expoziţie despre Istoria Armatei Române şi cu Gala Tezaure Umane Vii.

De la ora 20.00 este programat un spectacol de drone în Parcul Unirii.

Sursa:Monitorul Apărării și Securității 

Foto: Mediafax