O investigaţie realizată de Associated Press a scos la iveală faptul că cel puţin 1.900 de arme ale Armatei SUA au fost pierdute sau furate în ultimii aproape 10 ani, multe dintre acestea fiind folosite, ulterior, în atacurile armate din Statele Unite, transmite AP, prelude de Monitorul Apararii și Securității.

Mai multe documente guvernamentale arată cum pistoale, mitraliere, puşti şi arme automate ale Forţelor Terestre, Navale şi Aeriene au dispărut din armurării, depozite, de pe navele Forţelor Navale, poligoane sau alte locuri în care erau ţinute, folosite sau transportate.

Aceste arme de război au dispărut din cauza uşilor nepăzite, din cauza ignoranţei soldaţilor, a unor sisteme de supraveghere nefuncţionale, a spargerilor sau a breşelor de securitate care, până acum, nu au fost raportate, scrie AP. Deşi obiectul investigaţiei AP a fost reprezentat de arme de foc, au dispărut sau au fost  furate şi materiale explozibile.

Oficialii militari ai SUA au declarat pentru AP că armele care lipsesc reprezintă o parte foarte mică din totalitatea armelor armatei americane şi au transmis că un anumit procentaj din acestea au fost chiar recuperate.

AP a identificat opt situaţii în care cinci arme diferite, furate de la Armata SUA, au fost folosite în incidente de stradă şi acţiuni violente din 2010 până în 2019. În alte incidente de acest fel, criminalii au fost prinşi având în posesie pistoale sau mitraliere militare.

Într-unul dintre cazuri, autorităţile din New York au identificat un pistol aparţinând Armatei americane folosit în patru incidente armate diferite, inclusiv un caz în care o persoană a fost împuşcată în gleznă. Armata SUA nici măcar nu ştia că acea armă lipsea din baza Fort Bragg  de aproape doi ani.

Aceeaşi investigaţia a jurnaliştilor AP a scos la iveală faptul că aceste lucruri de întâmplă din cauza uşilor neîncuiate, a militarilor care dorm în timpul serviciului, a nefuncţionării camerelor de supraveghere sau a spargerilor care nu au fost raportate de autorităţi.

Pentagonul obişnuia să ofere Congresului rapoarte anuale cu privire la armele furate, însă, în urmă cu doar câţiva ani, aceste rapoarte nu au mai fost realizate. Astfel, deşi în absenţa unei cereri specifice Pentagonul este responsabil cu informarea Congresului cu privire la orice incidente semnificative privind furtul armelor, din 2017, acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Foto: Profimedia