Locotenentul Georgiana Molnar este psihologul Batalionului de Protecția Forței „Golden Lions”, dislocat pentru o perioadă de 7 luni în teatrul de operații din Afganistan. Ea este altături de camarazii ei în toate momentele critice.
Iată ce povestește:
„Pe parcursul misiunii, i-am încurajat pe militari să își exprime toate sentimentele, trăirile emoționale și să își asigure familia de dragostea și devotamentul lor pentru a menține o legătură afectivă.
Perioada de acomodare a durat de la 2 săptămâni la 6 săptămâni, în funcție de experiența și așteptările fiecărui militar referitoare la misiune. Ulterior, militarii au intrat într-un ritm normal de executare a misiunilor și rutina le-a adus o notă de siguranță și stabilitate emoțională.
I-am sfătuit întotdeauna să își organizeze activitatea zilnică după un program bine definit, să practice sport în mod regulat, să nu ezite să își împărtășească problemele și neînțelegerile, să nu contribuie la nașterea și răspândirea zvonurilor, să accepte ceea ce nu poate fi schimbat, să își acorde timp pentru relaxare, să se hidrateze, să doarmă cel puțin 4 ore pe noapte, să fie atenți la colegii din jur dacă aceștia au nevoie de ajutor și, bineînțeles, să adopte o atitudine pozitivă.
În ultimele 6 săptămâni de misiune, gândurile la acasă și cei dragi și-au făcut simțită prezența din ce în ce mai des în conștiința fiecăruia, sporind vitalitatea, buna dispoziție, dinamismul și energia pozitivă.
La întoarcerea din misiune le recomand cu drag să comunice în mod deschis și sincer sentimentele, să aprecieze schimbările în bine pe care le-au trăit membrii familiei, să nu schimbe regulile care au funcționat și să își planifice o scurtă perioadă doar cu familia.
Nu uitați, partenerii de viață sunt și ei “eroi” la rândul lor, deoarece pe parcursul lunilor cât noi am desfășurat pregătirea pentru misiune sau am fost dislocați în Afganistan, ei au fost cei care au avut grijă de casă, de familie și au rezolvat multe situații neprevăzute.” lt. Georgiana Molnar
Sursa text/foto: locotenent Georgiana Molnar, locotenent Alexandra Munteanu