Vineri, intalnirea de la Geneva a diplomaţiei ruse şi americane s-a încheiat după o oră şi jumătate. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat la conferinţa sa de presă că dialogul dintre Moscova şi Washington va continua, iar Rusia aşteaptă răspunsuri scrise de la SUA în cursul săptămânii viitoare.

Exprimându-şi speranţa că aceste discuţii „sincere” vor putea aduce o „o reducere a emoţiei” cu privire la criza din jurul Ucrainei, Lavrov a subliniat din nou că Rusia nu este o ameninţare pentru vecina sa, relatează Reuters.

 

Lavrov a numit discuţiile utile, repetând că Rusia nu plănuieşte un asalt asupra Ucrainei şi că preşedintele rus e mereu gata să ia legătura cu preşedintele american Joe Biden, dar că orice convorbiri viitoare între aceştia trebuie pregătite cu multă atenţie.

Dându-şi mâna la hotelul Preşedintele Wilson din Geneva înainte de startul discuţiilor,  Lavrov şi Blinken au fost de acord că nu au aşteptări privind progrese majore, semnalând, totuşi, ce şi-ar dori să obţină în urma acestor noi negocieri- răspunsuri concrete la propuneri concrete, partea rusă, respectiv o evaluare a modului în care dialogul ar putea continua, partea americană.

Lavrov i-a pus în vedere lui Blinken că Rusia nu întrevede progrese imediate în soluţionarea cerinţelor sale: „propunerile noastre sunt foarte concrete, de aceea aşteptăm răspunsuri la fel de concrete”.

 

„Este un moment critic. Aveţi dreptate: nu ne aşteptăm să ne soluţionăm diferenţele aici şi acum”, a subliniat Blinken în deschiderea discuţiilor.

 

Statele Unite au promis să dea un răspuns în scris revendicărilor ruse cu privire la o retragere a NATO din Europa de Est, a anunţat vineri şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, în urma unor negocieri la Geneva, cu omologul său american Antony Blinken privind criza în centrul căreia se află Ucraina, relatează AFP, citat de news. ro. Totdoată, Lavrov a convenit cu omologul său că este ”prematur” un nou summit Biden-Putin.

 

„Am convenit să se prezinte răspunsuri în scris săptămâna viitoare propunerilor noastre”, a declarat Serghei Lavrov.

 

Şeful diplomaţiei ruse a anunţat că a stabilit împreună cu omologul său american că sunt ”de acord că este necesar un dialog rezonabil” pentru ca ”emoţia să scadă”.

 

Cei doi au convenit să aibă ”un nou contact la nivelul (lor)” şi să este ”prematur” un nou summit între preşedinţii rus Vladimir Purtin şi american Joe Biden, a anuţat el.

 

”Nu ştiu dacă ne aflăm pe calea cea bună. Voi şti asta atunci când vom avea un răspuns”, a mai declarat Serghei Lavrov.

 

El a dat asigurări că Rusia nu a ”ameninţat niciodată, dar niciodată, nicăieri, poporul ucrainean”, a denunţat din nou puterea de la Kiev drept ”rusofobă” şia reproşat NATO faptul că consideră Ucraina ca ”aparţinând zonei sale de influenţă”.

 

Această întâlnire a lui Lavrov cu Blinken, la Palatul din Geneva, este un ultim pas în doi al unui intens balet diplomatic care a început cu două discuţii între Vladimir Putin şi Joe Biden în decembrie.

Statele Unite consideră că perspectiva unei incursuni militare ruse în Ucraina este tot mai probabilă, după desfăşurarea a zeci de mii de militari ruşi la frontiera ruso-ucraineană.

 

Kremlinul dezminte orice intenţie belicoasă, însă condiţionează o dezescaladare de adoptarea unor tratate care să garanteze o ne-extindere a NATO şi o retragere a Alianţei Nord-Atlantice din Europa de Est. Occidentul respinge aceste revendicări drept inacceptabile.

 

Serghei Lavrov a dat tonul la începutul discuţiilor cu omologul său american Antony Blinken.

Şeful diplomaţiei ruse a declarat că nu se aşteaptă la ”progrese majore” cu Antony Blinken.

Secretarul de Stat american a ameninţat, la rândul său, cu o reacţie “unită, rapidă şi dură” a Washingtonului şi aliaţilor acestuia în cazul unei invazii ruse a Ucrainei.

Însă Blinken a dat asigurări că Statele Unite continuă să caute o soluţie diplomatică.

Sursa: Adevarul