Preşedintele Joe Biden a limitat utilizarea de către armata americană a atacurilor cu drone împotriva grupărilor jihadiste în afara teatrelor de război în care SUA sunt angajate oficial, schimbând politica predecesorului său, Donald Trump, care a dat mână liberă militarilor americani în ţări precum Somalia, informează AFP.

Orice acţiuni planificate împotriva grupărilor jihadiste, cu excepţia Afganistanului, Siriei şi Irakului, vor fi acum prezentate Casei Albe înainte de a fi executate, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acestea sunt “instrucţiuni temporare care au fost distribuite pentru a asigura că preşedintele are vizibilitate deplină asupra operaţiunilor importante”, a adăugat oficialul, confirmând informaţii apărute în presa americană.

“Nu este ceva permanent şi nu înseamnă încetarea” atacurilor cu drone, a precizat John Kirby.”Rămânem concentraţi asupra ameninţării persistente reprezentate de organizaţiile extremiste şi este clar că menţinem angajamentul de a coopera cu partenerii noştri străini pentru a contracara aceste ameninţări”.

Sursa: Agerpres

Foto: US Army