Noaptea trecută, polițiștii de la Brigada Rutieră s-au aflat, ca de obicei, în stradă.
S-a acționat cu precădere pentru combaterea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.
Au fost aplicate 85 de sancțiuni contravenționale (în valoare de peste 48 000 lei) și constatate 17 infracțiuni:
• 7 pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influența substanțelor psihoactive ( 1 pentru deținere substanțe interzise)
• 7 pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice;
• 1 pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul având dreptul de a conduce suspendat.
• 1 pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără a deține permis de conducere.
De asemenea au fost reținute 10 permise de conducere pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice (contravenție).
Exemple:
1. Un bărbat în vârstă de 49 de ani a fost depistat de polițiștii Brigăzii Rutiere conducând pe o stradă din sectorul 5 al Capitalei. Acesta a refuzat testarea cu aparatul alcooltest și ulterior, deplasarea la I.N.M.L. pentru reoltarea de probe biologice.
Deoarece acesta nu s-a conformat solicitărilor polițiștilor rutieri, totodată devenind recalcitrant, s-a procedat la extragerea din autovehicul și imobilizarea persoanei în cauză. Bărbatul a fost condus la sediul Secției 24 Poliției, unde a acceptat sa fie testat cu aparatul alcooltest, rezultatul indicat fiind de 0,50mg/l alcool pur în aerul expirat. În continuare, a fost condus la sediul I.N.M.L. în vederea prelevării de probe biologice.
În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice.
2. Un tânăr în vârstă de 23 de ani a fost depistat conducând pe o stradă din sectorul 3 al Capitalei sub influența substanțelor psihoactive. În urma testării cu aparatul DrugTest a indicat faptul că aceasta a consumat canabis. În cauză a fost condus la sediul I.N.M.L. în vedere prelevării de probe biologice și a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute și pedepsite de art. 336 alin. 2 din Codul Penal.
3. Un bărbat în vârstă de 35 de ani a fost depistat conducând sub influența substanțelor psihoactive, în timp ce efectua transport public de persoane, în regim taxi. În urma testării cu aparatul DrugTest a indicat faptul că acesta a consumat canabis, în cauză fiind condus la sediul I.N.M.L. pentru prelevarea de probe biologice.
A fost întocmit dosar de cercetare penală conform prevederilor art. 336 alin. 2 din Codul Penal.
4. Un tânăr în vârstă de 26 de ani a fost depistat pe o stradă din Sectorul 3 conducând sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul alcooltest a rezultat o valoare de 0,45mg/l alcool pur în aerul expirat.
În acest context, conducătorul auto a fost condus la sediul I.N.M.L. în vederea prelevării de probe biologice și a fost întocmit dosar de cercetare penală în conformitate cu prevederile art. 336 alin. 1 din Codul Penal.
Brigada Rutieră organizează permanent astfel de acțiuni pentru menținerea unui climat de siguranță rutieră pe drumurile publice din Capitală.
Sursa: Direcția Generală de Poliție a Municipiului București