Chestorul de poliție Bogdan Berechet, directorul general al DGPMB, a explicat, sâmbata, într-o conferinta de presa, cum implementeaza Poliția Capitalei Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică, devenit operational la 1 octombrie.

“Poliția Capitalei este cea mai mare structură din cadrul Poliției Române, cu cea mai complexă situație operativă de gestionat, raportată la o populație de peste 2 milioane de persoane, aflată într-o continuă dinamică. În momentul de față ne aflăm în prima zi de implementare a proiectului pilot Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică, menit să protejeze cele mai importante valori: viața, sănătatea și integritatea celor dragi. Un astfel de instrument era absolut necesar în capitala țării, pentru că, așa cum am spus mai devreme, ne confruntăm cu cea mai complexă situație operativă, iar în ceea ce privește violența domestică vorbim de 1.104 ordine de protecție provizorii, emise de polițiștii din București, în primele 8 luni ale acestui an, în urma unor sesizări venite prin 112, sesizări scrise și telefonice sau direct la sediul unității de poliție.
Putem vorbi de o activitate susținută în acest domeniu, o implicare a polițiștilor de ordine publică în combaterea fenomenului de violență domestică, activități ce se bucură și de sprijinul unităților de parchet. Dintre cele 1.104 ordine de protecție provizorii emise de la începutul acestui an, au fost confirmate de unitatea de Parchet 985, reprezentând un procent de 89,22%”, a declarat Berechet.
 
În perioada analizată, prin ordinele de protecție provizorii au fost dispuse 1.839 de măsuri:
– 518 de evacuare temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate
– 267 de reintegrare a victimei, respectiv a copiilor în locuința comună
– Iar 1.052 de măsuri prin care agresorul a fost obligat la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei, față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate.
Dintre cele 1.104 ordine de protecție provizorii emise de la începutul acestui an, 425 au fost transformate de către instanță în ordine de protecție.
În total, în perioada analizată, vorbim de 984 de ordine de protecție, atât cele emise direct de instanță, cât și cele transformate din ordine de protecție provizorii, peste 400 dintre acestea fiind emise pentru o perioadă de 6 luni.
 
Seful Poliția Capitalei a precizat ca în ceea ce privește situația operativă, raportată la Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, în primele 8 luni ale acestui an, au fost înregistrate 4.452 de fapte și vorbim, în principal de 2.641 de loviri sau alte violențe și 716 amenințări.
De asemenea, referitor la nerespectarea ordinului de protecție au fost înregistrate 353 de cazuri, fapte ce s-au concretizat în dosare penale.
 
“În vederea implementării acestui sistem, au fost identificați aproximativ 1.200 de polițiști cu aptitudini de relaționare în astfel de situații delicate și pregătiți, prin intermediul cursurilor și stagiilor de pregătire profesională, organizate în acest sens.
De menționat este și faptul că, în atingerea acestui scop, de protejare a persoanelor vulnerabile, vom avea parte de sprijinul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București și al Poliției Locale, cu care au fost încheiate și sunt în curs de implementare protocoale de colaborare, în acest sens. Programul pilot implementat la nivelul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București va reprezenta o provocare nouă, ce implică situații noi din care vom avea multe de învățat și la care va trebui să ne adaptăm, de fiecare dată, cu maximă responsabilitate” a mai spus chestorul Bogdan Berechet.