Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a avut vineri o întrevedere cu o delegație de parlamentari francezi condusă de Christian Cambon, Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe, Apărare și Forțele Armate din cadrul Senatului Republicii Franceze.

Ministrul Afacerilor Interne a prezentat măsurile luate de autorități pentru gestionarea afluxului de persoane ce sosesc în România din Ucraina, o atenție deosebită fiind acordată sprijinirii categoriilor vulnerabile. De asemenea, a fost evidențiată cooperarea foarte bună avută până în prezent cu reprezentanții societății civile.

În cadrul discuțiilor, președintele Cambon a apreciat eforturile extraordinare ale autorităților române pentru gestionarea crizei, organizarea perfectă și maniera umană cu care este abordată situația cetățenilor ucraineni nevoiți sa-și părăsească țara. A transmis asigurările părții franceze pentru întărirea relațiilor dintre cele două state, pe toate palierele, inclusiv din perspectiva securitară și umanitară. În contextul în care a gestionat exemplar această criză, a subliniat faptul că România trebuie să devină stat membru al spațiului Schengen.

De asemenea, ambele părți au subliniat importanța solidarității la nivel european în vederea acordării de sprijin umanitar națiunii ucrainene, precum și necesitatea unei abordări coordonate și eficiente la nivelul UE, Centrul logistic de stocare și distribuție a asistenței umanitare (HUB) de la Suceava, ce asigură toate condițiile pentru depozitarea, gestionarea, manipularea și transferul către Ucraina, a bunurilor și materialelor transmise de statele/organizațiile furnizoare de asistență umanitară fiind un exemplu în această privință.

Totodată, ministrul Afacerilor Interne a menționat că, aderarea României la spațiul Schengen rămâne un obiectiv important pentru țara noastră, modul în care autoritățile au reacționat la această criză reprezentând o dovadă în plus în acest sens.

„Toată discuția cu privire la Ucraina și la eforturile României de a răspunde solidar nevoilor vecinilor noștri se suprapune cu discuția referitoare la spațiul Schengen. Contăm în continuare pe sprijinul Franței în vederea aderării României la spațiul Schengen”, a declarat ministrul Afacerilor Interne.

Sursa: MAI