Aproape 4.000 de școli din România funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, a anunțat ministrul de Interne, Lucian Bode, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii şi inspectorii şcolari judeţeni pe tema începerii anului şcolar, la care a participat şi premierul Nicolae Ciucă.
„Până în acest moment au fost evaluate 17.872 unități de învățământ. Ne confruntăm cu o problematică sensibilă reprezentată de securitatea la incendiu a clădirilor în care funcționează unitățile școlare. În acest sens, după analizarea datelor raportate, dintr-un total de 25.606 de clădiri, 17.117 construcții nu necesită obținerea autorizației de securitate la incendiu. Pentru 4.706 construcții au fost emise autorizațiile de securitate, iar 3.783 de clădiri funcționează în prezent fără acest act administrativ, 862 dintre acestea fiind în curs de conformare”, a declarat marți Lucian Bode.
„Vă îndemn să accelerați procedurile de autorizare și în paralel să luați toate măsurile tehnice și organizatorice menite să prevină incindente nefericite astfel încât copiii să fie în siguranță la școală”, a adăugat ministrul.
„O atenţie deosebită trebuie să acordaţi gestionării traficului rutier în preajma unităţilor de învăţământ. Pentru transportul elevilor la nivel naţional au fost identificate 4.826 de mijloace de transport şcolar, din care 330, aproximativ 7%, sunt nefuncţionale”, a subliniat Bode.

Foto: Lucian Bode/Facebook