Franța a declarat că aeronavele de luptă standard D3-Rafale F3-R sunt deplin operaționale.
Șefii forțelor aeriene și ai marinei au anunțat recent  că ambele servicii au acceptat oficial cea mai recentă configurație operațională a Rafale, porivint janes.com.

Noul standard F3-R pentru Rafale a fost dezvoltat de Dassault Aviation , Thales, MBDA și Safran în baza unui contract semnat în ianuarie 2014.

Standardul F3-R cuprinde actualizări majore de software și hardware care includ integrarea rachetei aer-aer Meteor dincolo de intervalul vizual (BVRAAM).

Noul Rafale dispune de cea mai recentă versiune ghidată cu laser a armei modulare de precizie aer-sol Sagem Armement Air-Sol Modulaire (AASM), de radarul Thales RBE2 și de o direcționare aeriană pe termen lung Thales TALIOS pod.

În plus, aeronava  este echipată cu un sistem automat de evitare a coliziunilor la sol (Auto-GCAS) și de sistemul de război electronic Spectra.

Cea mai recentă versiune a Rafale va continua să transporte racheta aer-sol îmbunătățită cu rază medie de acțiune (ASMPA), ca parte a misiunilor de descurajare nucleară aeriană.

Foto: Dassault Aviation