Dronele mici reprezintă cea mai îngrijorătoare dezvoltare tactică de la apariția dispozitivului exploziv improvizat(IED)  în Irak și Afganistan, a declarat luni generalul  Kenneth McKenzie Jr., șeful Comandamentului Central al SUA. 

“Aceste sisteme sunt ieftine, ușor de modificat și ușor de proliferat”, a spus McKenzie în timpul unui eveniment virtual găzduit de Middle East Institute.

Statele Unite dețin sisteme de apărare  împotriva dronelor mari , a adăugat el, dar militarii organizați și grupurile teroriste din regiune folosesc drone mult mai mici și mai ieftine. Micile drone nu numai că pot decola și ateriza pe verticală, dar sunt foarte greu de observat.

Dronele cu baterii care au camere și pot zbura câteva mile la un moment dat costă doar câteva sute de dolari. McKenzie a spus că adversarii le pot folosi pentru a supraveghea și viza  Statele Unite și partenerii.

Dispozitivele explozive improvizate terestre care vizau vehiculele SUA din Irak și Afganistan au creat mari probleme trupelor terestre. Amenințarea a determinat armata să dezvolte noi vehicule blindate pentru protejarea trupele din interior.

 

Sursa: Military.com