Forțele Aeriene Regale Australiene au semnat marți cu Boeing un contract, în valoare  de 115 milioane de dolari,  pentru a cumpăra încă trei drone autonome „Loyal Wingman” , după o primă comandă de trei drone. Australienii s-au decis să cumpere șase aparate, după ce a au văzut performațele primei drone.

În urma unei serii de teste la sol, pentru validarea sistemelor sale de navigație și control al pilotului automat, primul ,,Loyal Wingman” – pe care Boeing îl numește și ,,Airpower Teaming System” – a decolat  din complexul Woomera Range din Australia de Sud pe 27 februarie, a anunțat compania luni, pe 1 martie.

În timpul zborului, aeronava a urmat un traseu planificat în care vehiculul a zburat la diferite viteze și altitudini. Drona a fost monitorizată de un pilot de testare Boeing aflat la fața locului.

“Cea mai mare parte a interacțiunii umane este într-adevăr în planificarea misiunii”, a spus Shane Arnott, directorul programului Boeing ATS. „Pilotul de testare a fost în curs de desfășurare. El a dat comenzi la fiecare fază, decolare, întoarcere … ”

În cele din urmă, Loyal Wingman va putea zbura autonom cu avioane de luptă cu echipaj și poate chiar folosi inteligență artificială(AI) pentru a răspunde noilor informații pe câmpul de luptă.

Cu toate acestea, pentru acest prim zbor, testarea capacităților AI ale dronei nu a fost o prioritate majoră, a mai spus Arnott.

Sursa : DefenseNews.com

Foto: Royal Australian Air Force