Pentagonul a difuzat, zilele trecute, un videoclip în care se arată amploarea atacului iranian din ianuarie 2020 asupra bazei americane Ain al -Asad din Irak. Trupele americane nu au suferit atunci nicio pierdere. Cu toate acestea, generalul de flotilă aeriană Kenneth “Frank” McKenzie spune că  Statele Unite au fost aproape de a pierde între 100 și 150 de soldați și 30 de avioane.

http://

La început, oficialii au spus că nimeni nu a fost rănit la Ain al Asad, dar peste 100 de soldați au fost diagnosticați ulterior cu leziuni cerebrale traumatice, iar 24 dintre ei au primit medalia Purple Hearts.

În momentului atacului iarnian, peste 2.000 de soldați  se aflau în buncărele de la baza aeriană Ain al -Asad din Irak.

Atacul iranian asupra bazei SUA a fost lansat la cinci zile după ce generalul iranian Qassem Soleimani a fost ucis de o dronă americană.

Baza Ai al-Asad și instalaţiile de acolo erau folosite de americani pentru instruirea militarilor irakieni, în încercarea de a crea o forţă capabilă de ofensivă împotriva Statului Islamic.

În afara forţelor americane şi irakiene, la baza Ain al-Asaderau desfăşuraţi militari din Danemarca şi Regatul Unit, ţări partenere în cadrul coaliţiei conduse de SUA în Irak.