Luptătorii talibani au lansat un atac asupra oraşului Ghazni, intrând în conflict cu forţele afgane de securitate şi folosind explozibili în încercarea de a câştiga controlul asupra oraşului, au declarat oficiali locali, potrivit Reuters.

Asaltul asupra oraşului Ghazni, pe autostrada care leagă capitala Kabul de sudul provinciei Kandahar, intensifică ofensiva talibanilor asupra guvernului şi are loc în contextul retragerii trupelor străine din ţară.

Deşi oficialii afgani au confirmat ofensiva talibanilor, aceştia au transmis că forţele de securitate încearcă să recupereze controlul asupra oraşului.

Talibanii au avut o prezenţă semnificativă în Ghazni pentru mai mulţi ani, însă reprezentanţii autorităţilor au declarat că atacul care a avut loc în noaptea dintre luni şi marţi a venit din mai multe direcţii şi a fost cel mai mare atac pe care insurgenţii l-au lansat până acum.

Au avut loc mai multe confruntări lângă punctele de control din zonele Shaikh Ajal şi Ganj din oraşul Ghazni, forţând comercianţii să închidă magazinele.

Mai mulţi tineri civili au sărit în ajutorul forţelor de securitate

Forţele afgane se luptă cu talibanii în oraşul Ghazni şi în alte părţi ale ţării, însă primesc ajutor şi din partea mai multor tineri civili care luptă împotriva grupului islamist.

Ajmal Omar Shinwari, un purtător de cuvânt al forţelor de apărare şi securitate ale Afganistanului a declarat că afganii care doresc să lupte împotriva talibanilor sunt incluşi în structurile forţelor armate.

„Vor fi întâi antrenaţi, apoi dislocaţi în câmpul de luptă alături de forţele de securitate afgane”, a declarat Shinwari.