Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a cerut Consiliului de Securitate al ONU autorizarea trimiterii mai multor trupe în misiunea de menţinere a păcii din Mali (MINUSMA), ca răspuns la intensificarea violenţelor militanţilor islamişti, transmite Reuters.

Antonio Guterres cere trimiterea a încă 2.069 de soldaţi şi poliţişti, iar dacă cererea acestuia este acceptată misiunea MINUSMA ar putea ajunge la un număr total de trupe de 17.278 de soldaţi, cel mai mare număr de la lansarea misiunii, în 2013.

Guterres a făcut această propunere într-un raport trimis membrilor Consiliului de Securitate, datat 15 iulie, care însă nu a fost făcut public.

Potrivit acestuia, nevoia de creştere a numărului trupelor este o consecinţă a acţiunilor militanţilor islamişti – mulţi având legături cu Al-Qaida şi Statul Islamic – care şi-au extins operaţiunile din nord către centrul ţării şi ţările vecine.

„Creşterea capacităţii peronalului în uniformă din cadrul MINUSMA ar întări abilitatea misiunii de a proteja civilii în centrul ţării şi de a crea spaţiu pentru procesul de pace din nord”, a scris Guterres în raport.

Numărul cerut de Guterres – 2.069 – ar include 1.730 de soldaţi şi 339 de poliţişti.

Potrivit Secretarului General al ONU, personalul militar adiţional ar putea fi folosit pentru a extinde mobilitatea misiunii.

Cererea acestuia vine într-un context în care forţele maliene se retrag din punctele centrale ale ţării, cedând controlul militanţilor.

Foto: Profimedia