Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat marți, 23 mai, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) în formatul miniștrilor apărării din statele membre ale UE, care a avut loc la Bruxelles.

În marja reuniunii CAE, miniștrii apărării s-au reunit în cadrul Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare (EDA).

Pe parcursul reuniunii s-au prezentat ultimele evaluări în ceea ce privește eforturile operaționale ale UE și progresele de etapă în privința Cooperării Structurate Permanente (PESCO). Evoluția războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei a evidențiat importanța continuării sprijinului susținut pentru Kiev.

Întâlnirea de lucru, la care a participat și Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a constituit un bun prilej pentru dezbaterea unor aspecte de actualitate privind cooperarea UE-NATO, în special în ceea ce privește provocările din domeniile operaționale comune (spațiu, domeniul maritim și cel cibernetic).

„Discuțiile au fost substanțiale si au constituit o nouă oportunitate de a confirma sprijinul statelor europene pentru Ucraina. Am subliniat importanța unui sprijin consistent al UE pentru industria de apărare din statele est-europene pentru a asigura consolidarea bazei industriale europene de o manieră inclusivă. Am reiterat sprijinul ferm al României pentru Ucraina și Republica Moldova, pentru aspirațiile europene ale acestora”, a transmis ministrul Angel Tîlvăr.

Au fost evidențiate demersurile recente la nivelul UE privind actualizarea politicii în domeniul apărării cibernetice, revizuirea Strategiei de securitate maritimă a UE și au fost salutate progresele la nivelul UE pe dimensiunea de securitate și apărare în domeniul spațial.

“Am folosit acest prilej pentru a evidenția importanța coordonării acțiunilor cu NATO pentru asigurarea coerenței măsurilor de răspuns la provocările din domeniile operaționale comune. Am subliniat importanța eforturilor privind dezvoltarea cooperării UE-NATO, în conformitate cu nivelul de ambiție al celei de-a treia Declarații comune privind cooperarea UE-NATO”, a evidențiat ministrul apărării naționale în intervenția sa.

În cadrul reuniunii Comitetului Director al EDA, miniștrii apărării au avut un schimb de opinii pe tema lecțiilor desprinse în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, lecții care trebuie luate în considerare în procesele de dezvoltare a capabilităților militare, inclusiv în achiziția echipamentelor pentru apărare.

Sursa: MApN