Ambasada SUA la Kiev a cerut Departamentului de Stat să autorizeze plecarea întregului personal neesențial și a familiilor acestora, potrivit mai multor surse familiare cu această chestiune, citate de CNN.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că nu este “nimic de anunțat în acest moment”, adăugând: “Facem planuri de urgență riguroase, așa cum facem întotdeauna, în cazul în care situația de securitate se deteriorează”. Un purtător de cuvânt al ambasadei a refuzat să confirme.

O sursă apropiată guvernului ucrainean a declarat pentru CNN că SUA au informat Ucraina că este “probabil să înceapă evacuarea, încă de săptămâna viitoare”, a familiilor diplomaților de la ambasada din Kiev.

Sursa a declarat că președintele Volodymyr Zelensky a vorbit cu secretarul de stat american Antony Blinken despre această chestiune și i-a spus că, dacă Statele Unite ar lua o măsură atât de dramatică, ar fi o “reacție exagerată”.

SUA a trimis deja avertizare de călătorie pentru Ucraina

Un oficial al Departamentului de Stat a declarat că departamentul nu comentează discuțiile private, adăugând că deciziile privind personalul din străinătate se bazează pe un singur criteriu: siguranța și securitatea americanilor.

Solicitarea ambasadei marchează o escaladare față de raportul CNN de luna trecută, potrivit căruia SUA lucrează la un plan de urgență pentru evacuarea americanilor din Ucraina, în condițiile în care Rusia a continuat să adune trupe în apropierea graniței și să stârnească temeri privind o nouă invazie. Cea mai recentă evaluare a Ministerului ucrainean al Apărării, împărtășită cu CNN în această săptămână, a apreciat că Rusia a desfășurat în prezent peste 127.000 de soldați în regiune.

Departamentul de Stat a emis deja o avertizare de călătorie pentru Ucraina, spunându-le americanilor să nu călătorească în această țară și să fie atenți la rapoartele potrivit cărora Rusia plănuiește o acțiune militară semnificativă împotriva Ucrainei.