Iranul a început să îmbogățească uraniu la uzina sa subterană de la Natanz cu un al doilea tip de centrifuge avansate, IR-4, a confirmat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică(AEIA) într-un raport obținut de Reuters, acest lucru reprezentând o nouă încălcare a acordului nuclear cu puterile mondiale, potrivit România  Actualități.
Anul trecut Iranul a început să mute trei cascade de diferite modele avansate de centrifuge de la o uzină supraterană de la Natanz în uzina subterană de îmbogățire a combustibilului (FEP).
Acolo se lucrează deja cu centrifuge de tip IR-2. Acordul nuclear permite Iranului să îmbogățească uraniu doar cu centrifuge IR-1, de primă generație.
“Pe scurt, la 15 martie 2021, Iranul folosea 5.060 de centrifuge IR-1 instalate în 30 de cascade, 522 de centrifuge IR-2m instalate în trei cascade și 174 de centrifuge IR-4 instalate într-o singură cascadă, pentru a îmbogăți hexafluorura de uraniu natural până la U-235 cu o puritate de 5% la FEP “, se menţionează în raportul AIEA.
Iranul îmbogățește uraniu până la o puritate de 20% şi la o altă fabrică, Fordow.
Foto: GlobalScurity.org