Condiţiile de securitate din ţară sunt dificile şi împiedică transferul românilor la aeroportul din Kabul.
Aeronava C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române a aterizat în cursul nopţii de miercuri, 18 august, pe aeroportul internaţional din Kabul în condiţii de siguranţă şi a evacuat un cetăţean român, angajat al unei agenţii NATO, care a solicitat repatrierea, transmite MApN.
Ulterior preluării cetăţeanului român, aeronava a decolat cu destinaţia Islamabad, unde va staţiona în perioada următoare, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetăţeni români atunci când aceştia vor ajunge în aeroportul internaţional. Cetăţeanul evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi repatriat, după finalizarea misiunii aeronavei române.

Condiţiile de securitate deosebit de dificile din Kabul au făcut ca accesul altor grupuri de cetăţeni români spre aeroport să nu poată fi realizat până la momentul prezenţei aeronavei militare pe aeroport.

Este de precizat, de asemenea, că accesul către aeroport este îngreunat şi de procedurile de verificare de la diferite puncte de control şi de numărul ridicat de persoane interesate să ajungă la aeroport. De altfel, există şi alţi cetăţeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluaţi de aeronavele trimise de statele lor.

Este de subliniat că situaţia de securitate din Kabul este complexă şi fluidă, ceea ce implică adaptarea constantă a planului de evacuare, în funcţie de diverşi factori, care au propria dinamică.

Sursa foto: MApN