Astăzi, 19 noiembrie, la sediul MAI, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne și purtătorii de cuvânt ai Inspectoratului General al Poliției Române, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și Inspectoratului General de Aviație au susținut o declarație de presă având ca temă prezentarea activităților desfășurate de efectivele Ministerului Afacerilor Interne.

Regăsiți, în continuare, declarația completă:

 

„MAI

Structurile Ministerului Afacerilor Interne au continuat acțiunile pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, acordând o atenție deosebită locurilor în care riscul de transmitere este crescut, respectiv spații aglomerate, centre comerciale, mijloace de transport în comun.

Polițiștii și jandarmii au desfășurat peste 12.000 de acțiuni preventive pentru conștientizarea cetățenilor și a operatorilor economici cu privire la necesitatea respectării măsurilor de protecție sanitară.

În ultimele șapte zile, au fost desfășurate 7.924 de acțiuni de control a modului în care sunt respectate reglementările legale care au ca scop prevenirea îmbolnăvirii de COVID-19.

În total, au fost verificați peste 26.000 de operatori economici, 1.540 de operatori mijloace de transport persoane și aproximativ 300.000 de obiective de interes, dintre care aproape 25.000 de spații de alimentație publică. De asemenea, au fost verificate peste 600.000 de persoane.

Au fost constatate 20.447 de contravenții, fiind aplicate amenzi în valoare de peste 4,2 milioane de lei.

Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate pentru

  1. nepurtarea măștii de protecție – 17.237;
  2. nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea – 2.549;
  3. nerespectarea măsurilor privind carantina sau izolarea – 306.

În urma acțiunilor de verificare din ultimele șapte zile, au fost întocmite 40 de dosare penale, dintre care 16 pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

La acest moment, polițiștii au în lucru peste 400 de dosare penale privind posibile fraude înregistrate în procesul de eliberare a aproximativ 1.330 de certificate sau adeverințe de vaccinare. În aceste dosare sunt cercetate 1.069 de persoane.

Doar în ultima săptămână au fost tocmite 22 de dosare penale privind posibile fraude înregistrate în procesul de eliberare certificatelor și adeverințelor de vaccinare. În aceste dosare sunt cercetate 26 de persoane.

Există indicii privind un nou mod de operare folosit pentru a frauda procesul de eliberare și utilizare a certificatelor digitale UE.

Astfel, în ultima perioadă, pe măsură ce tot mai mulți medici de familie au primit gratuit de la Ministerul Sănătății teste rapide pentru depistarea COVID-19, unii dintre ei ar falsifica rezultatele testărilor pentru anumiți pacienți, atestând în mod nereal că sunt infectați.

În acest fel, pacienții respectivi beneficiază de concedii medicale plătite de 14 zile și obțin certificatul verde, deși în realitate nu au fost infectați.

La nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică au fost demarate controale pentru identificarea unor astfel de situații, care se află și în atenția organelor de poliție.

Adresăm un nou apel cetățenilor și operatorilor economici să dea dovadă de responsabilitate și să respecte măsurile de protecție sanitară.

Recomandăm persoanelor care încă nu s-au vaccinat împotriva virusului SARS-CoV-2, să o facă.

Cei care au îndoieli cu privire la vaccin sunt încurajați să se documenteze din surse oficiale, inclusiv de pe Platforma națională de informare cu privire la vaccinare împotriva COVID-19 – https://vaccinare-covid.gov.ro/ și de pe paginile oficiale ROVaccinare de pe conturile de pe rețelele de socializare.

La nivelul Capitalei, în acest week-end continuă maratoanele de vaccinare în cele opt centre care funcționează cu program prelungit. La nevoie, voluntari SMURD vor oferi sprijin în zonele de triaj și în spațiile destinate monitorizării post-vaccinare.

Astfel de acțiuni sunt derulate și la nivel național, astfel încât orice persoană care dorește să se vaccineze să o poată face.

IGPR

Pentru început, o să prezint câteva repere, în ceea ce privește activitatea Poliției Române, din ultimele 2 săptămâni.

În perioada 4 – 17 noiembrie a.c., Poliția Română a desfășurat 67 de acțiuni, de amploare, pentru administrarea probatoriului necesar documentării activității infracționale, în dosarele instrumentate, fiind realizate 466 de percheziții domiciliare, la persoane despre care existau informații că sunt implicate în comiterea de infracțiuni, din sfera criminalității grave și organizate.

În urma acestor activități, au fost dispuse măsuri preventive față de 138 de persoane: 66 de rețineri, 42 de arestări preventivă, 3 arestați la domiciliu, 26 de plasați sub control judiciar, 1 control judiciar pe cauțiune.

De asemenea, au fost dispuse măsuri asigurătorii, în valoare de 1.500.000 de lei, fiind indisponibilizate 7 arme neletale, 168 de bucăți de muniție, 4 autoturisme, 182 de telefoane mobile, aproape 390 de mii de lei, peste 90 de mii de euro, 8 mii de dolari, 13 mii de lire, 360 de kilograme de tutun vrac, 100 de kilograme de cannabis și 490 de grame de cocaină.

Totodată,  în ultima perioadă, polițiștii s-au confruntat cu peste 20 de situații în care autorii unor infracțiuni au reacționat violent sau nu s-au supus somațiilor legale, motiv pentru care s-a folosit armamentul din dotare.

Un exemplu relevant în acest sens:

La data 9 noiembrie 2021,  în județul Botoșani, polițiștii au fost sesizați de un șofer de TAXI că a fost deposedat prin violență de autoturism, de către clientul care se afla în mașină, în timpul efectuării unei cursei.

Echipajul de poliție direcționat la fața locului a depistat în trafic autoturismul, pornind în urmărirea acestuia, având semnalele acustice și luminoase în funcțiune.

Întrucât șoferul nu s-a conformat semnalelor de oprire, echipajul de poliție a executat 10 focuri de avertisment în plan vertical, împrejurare în care bărbatul a abandonat vehiculul și a fugit pe un câmp.

Polițiștii l-au urmărit și au reușit, în scurt timp, să-l prindă pe bărbatul de 32 de ani, bănuit de comiterea faptei.

Acesta a fost arestat, pentru 30 de zile, pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată.

*

În continuare o să prezint câteva exemple de acțiuni de amploare, desfășurate de structurile Poliției Române, în ultima perioadă:

În domeniul silvic, la data de 3 noiembrie a.c., polițiștii, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, au efectuat 25 de percheziții, în județul Bistrița-Năsăud, la sediile unor operatori economici, sediul unui ocol silvic și locuințele unor persoane bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat, tăiere, fără drept, de arbori, furt de arbori, fals intelectual și uz de fals.

În urma perchezițiilor, au fost ridicați, în vederea continuării cercetărilor și recuperării prejudiciilor, peste jumătate de milion de lei.

*

La data de 4 noiembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Argeș au descins la locuința unei persoane, la sediul și la un punct de lucru al unei societăți comerciale, într-un dosar penal ce privește reproducerea neautorizată de programe, utilizate în domeniul industrial.

Reprezentați ai unei societăți comerciale ar fi reprodus, în mod neautorizat, două programe software din domeniul industrial, împreună cu programele de completare ale acestora, cu încălcarea, în mod repetat, a drepturilor de autor a două firme de software din Franța și SUA, deși nu ar fi deținut licențe pentru acestea.

Prejudiciul estimat este de aproximativ 1.750.000 de euro.

*

La data de 8 noiembrie a.c., în cadrul operațiunii Gold Dust, derulată de un grup investigativ format din 17 agenții de aplicare a legii din întreaga lume, Poliția Română și D.I.I.C.O.T. au documentat activitatea unor persoane bănuite de implicare în distribuirea unor aplicații malițioase de tip ransomware.

Două persoane au fost aretate preventiv, pentru 30 de zile.

Investigația, sprijinită de parteneri privați, a ajutat peste 1.400 de companii să-și decripteze rețelele, evitând pierderi potențiale de aproape 475 de milioane de euro.

De asemenea, la data de 12 noiembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Iași au efectuat 13 percheziții domiciliare, în județele Iași, Vaslui, Neamț, Ilfov, Giurgiu și în municipiul București, la persoane bănuite de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații.

Din cercetări a reieșit că 110 persoane ar fi obținut, ilicit, indemnizații de la bugetul de stat, în contextul pandemiei de COVID-19, cauzând un prejudiciu de aproximativ 1.200.000 de lei.

*

La data de 17 noiembrie a.c., polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. au destructurat o grupare care ar fi introdus ilegal pe teritoriul țării, din Republica Ucraina, peste 5 tone de pietre semiprețioase (chihlimbar) , în vederea valorificării, prin intermediul a diferite firme de curierat, către diferiți destinatari din Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Lituania, sub forma unor colete poștale.

Astfel, peste 650 de kilograme de pietre semiprețioase de contrabandă au fost indisponibilizate, iar 3 persoane au fost arestate preventiv, pentru 30 de zile.

*

În ceea ce privește finalitatea judiciară, în urma cercetărilor derulate de polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate a Poliției Române, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., la data de 5 noiembrie a.c., a fost dispusă trimiterea în judecată a 8 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup organizat, trafic de droguri de mare risc și trafic internațional de droguri de mare risc.

În cadrul acțiunii de documentare a grupării, au fost depistate și ridicate, în Portul Constanța, 1.428,33 kilograme de heroină, având o valoare de piață de aproximativ 71 de milioane 500 de mii de euro.

Cauza a fost instrumentată cu sprijinul autorităților judiciare din Ungaria, Austria, Germania, Regatul Țărilor de Jos, Slovacia, Slovenia, Republica Cehă și Franța și al ofițerilor din cadrul Europol.

*

Pentru o imagine de ansamblu, în ceea ce privește acțiunile Poliției Române, din primele 10 luni ale acestui an, o să prezint principalele date statistice

De la începutul anului și până în prezent, au fost desfășurate 1.156 de acțiuni de amploare, pentru administrarea probatoriului necesar documentării activității infracționale, în dosarele instrumentate, fiind realizate 9.407 percheziții domiciliare, la persoane despre care existau informații că sunt implicate în comiterea de infracțiuni, din sfera criminalității grave și organizate.

În urma acestor activități, au fost dispuse măsuri preventive față de 3.133 de persoane, dintre care 893 de arestare preventivă, 66 de arest la domiciliu, 675 de control judiciar, 20 de control judiciar pe cauțiune și 1.479 de reținere.

Totodată, au fost dispuse măsuri asigurătorii, în valoare de 106.000.000 lei, fiind indisponibilizate 206 arme letale, 195 de arme neletale, 8.322 de bucăți de muniție, 800 de autoturisme, 436 de laptop-uri, 144 de calculatoare, aproximativ 90 de milioane de lei și peste 3 milioane de euro.

*

În domeniul Contrabandei

În primele 10 luni ale anului, în urma acțiunilor de combatere a contrabandei, polițiștii au înregistrat 1.259 de dosare penale, în care sunt cercetate 1.907 persoane. De asemenea, au fost confiscate peste 80 de milioane de țigarete și 70 de tone de tutun.

*

Pe linia respectării regimului Armelor și Munițiilor

În primele 10 luni ale anului 2021, nerespectarea regimului armelor și munițiilor înregistrează un trend descendent, fiind înregistrate 1.623 de infracțiuni, fiind indisponibilizate 2.396 de arme de foc, dintre care 977 sunt arme letale, 1.347 sunt arme neletale, iar 72 sunt arme neletale, supuse notificării prealabile.

*

Rutieră

În ceea ce privește siguranța pe drumurile publice, analizele realizate la nivelul Poliției Române au reliefat faptul că, atât accidentele rutiere grave, cât și răniții grav din astfel de evenimente sunt în scădere, atât față de anul trecut, cât și față de anul 2019.

Din păcate, numărul decedaților în accidente rutiere este mai mare ca anul trecut, fiind aproximativ la același nivel ca în anul 2019, anul 2020 fiind unul atipic, în contextul restricțiilor de circulație, din perioada de urgență.

Pe această cale, doresc să vă reamintesc că efectivele de poliție rutieră au fost suplimentate, pe tot parcursul acestui an, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, prin prevenirea și combaterea cauzelor accidentelor.

Reiterez că polițiștii nu au făcut și nu vor face rabat de la aplicarea cu strictețe a legii, sens în care, au constatat peste 18 mii de infracțiuni la regimul circulației.

Astfel, polițiștii au depistat 7.386 de persoane care au condus autovehicule, fiind sub influența alcoolului, 1.267 sub influența unor substanțe psihoactive și 4.300 fără permis de conducere.

De aceea, fac un apel la responsabilitate și respectarea legislației rutiere, pentru protejarea vieții și sănătății oamenilor!

*

Pe timpul sezonului rece și în contextul sărbătorilor de iarnă 2021-2022, Poliția Română acționează pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică.

Astfel, în perioada următoare, vom desfășura cu prioritate activități de control privind importul, depozitarea, comercializarea și utilizarea  articolelor pe bază de amestecuri pirotehnice, precum și activitățile de verificare privind comercializarea și transportul pomilor de crăciun.

Polițiștii vor verifica operatorii economici care comercializează mărfuri alimentare, legume-fructe, alcool, băuturi alcoolice și țigări, obiecte ornamentale pentru sărbătorile de iarnă, în piețele și târgurile de sezon, cu privire la proveniența mărfurilor, evidențierea veniturilor rezultate din comercializarea acestora, emiterea bonurilor fiscale, deținerea avizelor, precum și a autorizațiilor legale.

IGPF

Traficul prin punctele de frontiera

În ultima săptămână, polițiștii de frontieră au efectuat formalitățile de trecere a frontierei pentru 473.000 persoane, din care 233.600 persoane au intrat în România și 239.400 au ieșit din România. Totodată, în această săptămâna au tranzitat frontiera 170.600 mijloace de transport, din care 71.200 au fost autovehicule de transport marfă.

În funcție de dinamica valorilor de trafic, au fost dispuse imediat toate măsurile aflate în competența instituției pentru fluidizarea circulației transfrontaliere, în special cea a mijloacelor de transport marfă. In acest sens, a fost suplimentat personalului Poliției de Frontieră care își desfășoară activitatea la controlul documentelor, respectiv au fost suplimentate arterele de control până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere a frontierei.

Zilnic, aproximativ 3.500 polițiști de frontieră desfășoară activități de supraveghere și control la frontiera de stat, atât în punctele de trecere a frontierei cât și în zona de frontieră.

De asemenea, se menține un contact permanent cu autoritățile statelor vecine, în vederea stabilirii unor măsuri comune, în baza protocoalelor bilaterale, astfel încât controlul de frontieră să se desfășoare cu operativitate.

În continuare, recomandăm cetățenilor români și străini care tranzitează frontiera națională în această perioadă să folosească toate punctele de frontieră deschise în regim internațional și să se informeze cu privire la condițiile de călătorie în statele de destinație și în cele tranzitate.

Migrația Ilegală

În ultima săptămână, au fost depistați 51 de cetățeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera (23 la granița cu Ungaria și 28 la granița cu Serbia), majoritatea fiind cetățeni din India, Irak, Pakistan, Sri Lanka sau Afganistan.

La nivelul ITPF Timișoara, în urma măsurilor de închidere a direcțiilor de deplasare ale migranților la frontiera cu Serbia, în aceasta săptămână s-a reușit prevenirea intrării în țară a 1.700 de persoane.

De asemenea, au fost desfășurate acțiuni în sistem integrat pentru prevenirea migrației ilegale, fiind depistați 84 de cetățeni străini care nu își justificau prezența în municipiul Timișoara, majoritatea fiind solicitanți  de azil care au fost îndrumați către centrele de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări.

O analiză în ceea ce privește migrația ilegală indică faptul că țara noastră rămâne, în continuare, o zonă de tranzit pentru migranții ilegali, în drumul acestora spre statele din vestul Europei. Astfel, în primele zece luni ale anului 2021, în urma acțiunilor de supraveghere și control ale frontierei de stat, au fost depistați în zona de competență, aproximativ 13.500 cetățeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera de stat, din care 8.000 pe sensul de intrare în țară și 5.400 străini pe sensul de ieșire din țară.

Și în perioada următoare se vor menține măsurile dispuse de P.F.R. în vederea limitării numărului de persoane care intenționează să intre în țară prin trecerea ilegală a frontierei, fiind suplimentata și folosită la capacitate maximă aparatura de observare pe timp de zi/noapte, si in special aparatura cu termoviziune. De asemenea, a fost întărit dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat si se acționează în sistem integrat, prin desfășurarea de acțiuni comune cu alte instituții ale Ministerului Afacerilor Interne (Poliție, Jandarmerie, Inspectoratul General pentru Aviație).

Este de menționat și faptul că, în ultimele săptămâni, polițiștii de frontieră români de pe nava maritimă de supraveghere „Ștefan cel Mare” a Gărzii de Coastă, aflați în misiune FRONTEX, au participat la mai multe operațiuni de salvare în Marea Mediterană, alături de autoritățile italiene. Pe timpul operațiunilor au fost salvate peste 260 de persoane, de naționalități diferite, dintre care aproximativ 100 de minori, care se aflau în pericol pe mare, pe ambarcațiuni supraaglomerate.

Traficul ilegal cu țigări

Combaterea fenomenului traficului cu țigări de contrabandă este un obiectiv prioritar și permanent al Poliției de Frontieră Române, atât prin demersuri instituționale proprii, cât și prin colaborare cu alte structuri ale statului sau cu reprezentanți ai societății civile.

În ultima săptămână, au fost întreprinse acțiuni specifice pentru combaterea contrabandei cu țigarete, fiind depistate peste 60.000 pachete cu țigarete de contrabandă, atât la nivelul ITPF Sighet, Iași, Garda de Coastă, cât și în cadrul a 23 percheziții domiciliare pe raza județelor Galați, Iași și Suceava pentru destructurarea unei rețele de contrabandă cu tutun.

Totodată, în primele zece luni ale anului 2021, polițiștii de frontieră – independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanți ai altor instituții abilitate –  au descoperit pe timpul desfășurării activității specifice peste 3,5 milioane de pachete cu țigări, cu o valoare de 45,6 milioane lei.

Având în vedere prejudiciile aduse la bugetul de stat, Poliția de Frontieră Română va continua să întreprindă, împreună cu celelalte instituții abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competență, în vederea depistării și sancționării persoanelor implicate, precum și reținerii în vederea confiscării a mărfurilor traficate.

Deșeuri

Poliția de Frontieră Română desfășoară acțiuni în comun cu autoritățile naționale competente, prin asigurarea suportului operațional, în vederea prevenirii și combaterii fenomenelor infracționale referitoare la managementul deșeurilor în zona de responsabilitate.

În ultima săptămână, la nivelul Poliției de Frontieră Române au fost înregistrate mai multe încercări de introducere ilegală a deșeurilor în România, în total fiind depistate 73 de tone constând în deșeuri din hârtie aluminiu și componente de utilaje agricole, care au fost oprite la intrarea în țară.

Totodată, în primele zece luni ale anului 2021, au fost identificate peste 170 cazuri de transport ilegal de deșeuri din Emiratele Arabe Unite, Bulgaria, Marea Britanie, Turcia, Germania, Grecia sau Norvegia. În urma verificărilor efectuate de autoritățile competente (Garda Națională de Mediu, Direcția Generală a Vămilor etc.), s-a stabilit faptul că mărfurile, în cantitate totală de peste 14.000  de tone, erau deșeuri, nu corespundeau cu datele declarate și cuprinse în documentele prezentate autorității vamale, respectiv nu îndeplineau condițiile legale de intrare din punct de vedere al legislației de mediu, fapt pentru care nu li s-a permis intrarea pe teritoriul României.

IGJR

În ultimele două săptămâni, jandarmii au desfășurat peste 13 900 de misiuni de ordine publică, pe parcursul cărora au fost oprită activitatea infracțională în peste 193 de cazuri. Trebuie să scoatem în evidență că peste 30% dintre aceste cazuri au fost agresiuni contra persoanei sau contra patrimoniului, fiind identificați în flagrant peste 194 de autori.

În aceeași perioadă, 630 de persoane aflate în situații de risc au avut nevoie de ajutorul nostru. De fiecare dată, alături de partenerii noștri, poliție, IGSU, Salvamont sau alte instituții, am reușit să eliminăm pericolul și toți cei care au cerut ajutorul să iasă din situația de risc.

Tot în această perioadă au fost identificați 3 urmăriți, naționali sau internaționali, care au fost predați organelor competente pentru aplicarea măsurilor legale.

De asemenea, au fost aplicate peste 9.000 de sancțiuni contravenționale, valoarea amenzilor fiind de peste 2 milioane de lei.

Jandarmeria a asigurat, în această perioadă, protecția a peste 240 de transporturi speciale sau de valori, cel mai important fiind un transport de minereu de uraniu în 100 de containere. Toate aceste transporturi s-au încheiat fără incidente.

O atenție deosebită a fost acordată adunărilor publice, fiind asigurate condițiile pentru desfășurarea în siguranță a peste 460 de astfel de manifestări. Dorim să subliniem că toate manifestările s-au încheiat fără incidente de ordine publică.

Așa cum v-am obișnuit, Jandarmeria Română va fi prezentă și în acest weekend în mijlocul oamenilor, pentru a avea grija de siguranța lor.

Pentru că, în această perioadă, oamenii aleg mai mult muntele ca destinație de petrecere a timpului liber și pentru că în unele stațiuni deja a nins, jandarmii vor avea o prezență sporită în zona montană. Jandarmeria face un apel către cei care aleg drumețiile montane să  nu se aventureze pe traseele închise  și să respecte regulile minime de siguranță: să se echipeze corespunzător, să aibă asupra lor un telefon încărcat și să nu se abată de la traseele marcate.

În următoarele zile vor fi luate măsuri ca toate manifestările din spațiul public, care implică aglomerări de persoane, să se desfășoare cu respectarea  măsurilor de siguranță. Recomandăm tuturor cetățenilor să respecte regulile minime de siguranță sanitară, care ne vor ajuta să depășim această perioadă.

IGSU

În ultimele 7 zile, la nivel național, pompierii au acționat pentru stingerea a 473 de incendii, majoritatea produse la locuințe. În urma acestor evenimente, 10 persoane și-au pierdut viața, în județele AB (1), BT (1), BN (1), GL (1), IS (1), MS (1), SJ (1) și VN (3). De asemenea, în același interval de referință, pe timpul situațiilor de urgență gestionate, pompierii au salvat 54 de persoane.

În continuare menționez două dintre incendiile care s-au produs în această săptămână și care s-au soldat cu un număr mare de victime.

❗Primul eveniment a avut loc luni, în localitatea Gologanu din județul Vrancea, unde colegii noștri au acționat pentru lichidarea unui incendiu la o locuință. Din nefericire, pe timpul operațiunilor de stingere, în interior au fost găsite 3 persoane decedate (o femeie de 66 ani și doi bărbați cu vârste de 43 și 68 de ani). Cauza probabilă a producerii evenimentului este jarul căzut din sobă.

❗Un alt incident de o gravitate deosebită s-a produs miercuri, în orașul Sărmașu, județul  Mureș, unde un copil și patru adulți au suferit arsuri. Evenimentul s-a produs din cauza utilizării benzinei pentru aprinderea focului în sobă, aspect care este interzis.

Este suficient un moment de neatenție pentru ca un incendiu să cuprindă întreaga locuință! Nu întotdeauna intervenția rapidă a pompierilor conduce și la salvarea bunurilor sau a vieți, iar dovadă stau situațiile menționate anterior. Fie evenimentele sunt observate prea târziu, fie oamenii sunt surprinși în somn sau incendiul se dezvoltă mult prea rapid pentru a mai putea face ceva… important este să nu ajungeți în aceste situații, iar sfatul nostru este să respectați câteva măsuri simple de prevenire a incendiilor.

Pe fondul temperaturilor tot mai scăzute, se constată o creștere a numărului incendiilor produse la gospodării, iar vârstnicii sunt principalele victime ale acestor evenimente. De cele mai multe ori, în această perioadă a anului, incendiile sunt cauzate de neverificarea coșurilor de fum și de nesupravegherea și exploatarea necorespunzătoare a sistemelor de încălzire, și aici mă refer la sobe, reșouri, calorifere electrice, aeroterme și altele asemenea.

Pentru a evita astfel de situații care pot face victime și se pot solda cu pagube materiale, asigurați-vă că o persoană autorizată va verifica, repara și curăța coșurile de fum cel puțin o dată pe an. O altă măsură foarte importantă constă în stingerea întotdeauna a focului din sobă înainte de culcare, fiind astfel înlăturat pericolul intoxicării cu monoxid de carbon. De asemenea, este interzisă folosirea sobelor și a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizații, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum și aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!

Apelarea la specialiști, atunci când sesizăm probleme la instalațiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenție foarte importantă. Orice improvizație minoră poate conduce la incidente cu repercusiuni.

Fiți responsabili și instalați un detector de incendiu și un detector de gaz în locuința dumneavoastră. Acesta va declanșa alarma încă din stadiu incipient al unui incendiu, ceea ce poate fi un factor important pentru salvarea locuinței și a vieții.

Țineți cont de sfaturile noastre și nu faceți compromisuri cu siguranța dumneavoastră și a familiei! Nu lăsați copiii niciodată nesupravegheați, iar celor mai vârstă, părinți și bunici, explicați-le cât de important este să verifice coșul de fum  și să nu adoarmă cu focul aprins în sobă.

IGAv

Săptămâna trecută, piloții Inspectoratului General de Aviație au fost la datorie zilnic, efectuând 49 de misiuni în sprijinul cetățenilor, desfășurate pe întreg teritoriul național.

Dintre acestea, majoritatea au constat în intervenții SMURD, prin care au fost salvate 35 de persoane aflate în dificultate.

Echipajele aeronavelor SMURD au acționat pentru acordarea asistenței medicale de urgență și transferarea interspitalicească a pacienților critici.

Intervențiile SMURD au fost realizate prin punctele de operare aeromedicale, astfel: București – 8 misiuni, Jibou – 7 misiuni, Târgu Mureș – 6 misiuni, Arad – 5 misiuni, Constanța – 5 misiuni, Iași – 4 misiuni și Craiova – 3 misiuni.

În ceea ce privește componenta de ordine și siguranță publică, au fost desfășurate 6 misiuni de monitorizare aeriană a frontierei de stat și alte 5 misiuni de survol aerian pentru structurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne.

Săptămâna viitoare, Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. este pregătit să intervină cu 16 aeronave, 13 pentru salvarea persoanelor și 3 pentru misiuni de ordine publică. Totodată, elicopterele EC-135 SMURD aflate în serviciu la Galați și Iași pot interveni în Republica Moldova, la solicitarea autorităților din statul vecin.”

Sursa: Ministerul Afacerilor Interne