În zilele de 1 şi 2 septembrie a.c., Brigada Rutieră a organizat activități de control în trafic în colaborare cu inspectori din cadrul Registrului Auto Român pentru verificarea stării tehnice a vehiculelor.

În cadrul acțiunii s-a urmărit cu precădere starea tehnică a autoturismelor/motocicletelor, prin verificarea:

○ sistemului de reducere a zgomotului și a emisiilor poluante;
○ sistemului de frânare;
○ mecanismului de direcție;
○ instalației de iluminare/semnalizare și echipamente electrice;
○ existenței și autenticității seriilor/numerelor de identificare ale vehiculelor;
○ vizibilității și legalitatea montării și utilizării luminilor de altă culoare sau intensitate, dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare;
○ sistemului de rulare (punți, roți, anvelope și suspensie);
○ corectitudinii datelor din certificatul de înmatriculare și concordanța acestora cu datele și caracteristicile tehnice ale vehiculelor;
○ deținerii inspecției tehnice periodice și valabilitatea acesteia;
○ aplicării tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, luneta sau pe geamurile laterale, cu excepția celor omologate și/sau certificate de către autoritatea competentă și care sunt marcate corespunzător.

Astfel, au fost controlate peste 75 autovehicule și aplicate 70 de sancțiuni contravenționale (27 moto), în valoare de peste 31.000 lei. Din totalul sancțiunilor, 64 au fost aplicate pentru deficiențe tehnice după cum urmează:

– 14 pentru modificări ale sistemului de evacuare a noxelor (11 Moto);
– 8 pentru modificări neomologate ale autovehiculului (4 Moto);
– 41 pentru alte deficiențe tehnice (10 Moto);

În cadrul acțiunii au fost retrase 25 de certificate de înmatriculare (13 Moto) pentru defecțiunile tehnice constatate cu sprijinul inspectorilor din cadrul Registrului Auto Român și 5 seturi de plăcute de înmatriculare (4 Moto).

Exemple:
1. În data de 01 Septembrie a.c., un tânăr în vârstă de 23 de ani, a condus un autovehicul în zona Bd.Gheorghe Șincai, iar în urma controlului efectuat de către polițiștii rutieri în colaborare cu inspectorii din cadrul RAR s-a constatat faptul că autovehiculul avea anvelopele față și spate uzate peste limita legală, parbrizul fisurat în raza vizuală a conducătorului auto, deficiențe la sistemul de iluminare, pe geamurile laterale față folii de culoare închisă, modificări ale sistemului de evacuare a noxelor și distanțiere la sistemul de prindere a roților.
Persoana în cauză a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 2450 lei, iar ca măsuri tehnico-administrativă s-a dispus reținerea plăcuței de înmatriculare și a certificatului de înmatriculare până la remedierea deficiențelor tehnice constatate.

2. În data de 01 Septembrie a.c., un tânăr în vârstă de 28 de ani, a condus o motocicletă în zona Bd.Gheorghe Șincai, iar în urma controlului efectuat de polițiștii rutieri în colaborare cu inspectorii RAR s-a constatat că motocicleta avea modificări neomologate a sistemului de evacuare a noxelor, prezenta deficiențe tehnice la sistemul de iluminare si nu a avut asupra sa documentele prevăzute de lege.
Persoana în cauză a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 1305 lei, iar ca măsură tehnico-administrativă s-a dispus reținerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.

3. În data de 02 Septembrie a.c, un bărbat în vârstă de 32 de ani a condus o motocicletă pe bd. Aviatorilor, iar în urma controlului efectuat în coloborare cu inspectorii din cadrul RAR, s-a constatat faptul că motocicleta avea altă culoare decât cea prevăzută în cartea de identitate a vehiculului, oglinzi retrovizoare lipseau, sistemul de iluminare era neconform, anvelopa spate era uzată peste limita legală admisă, de asemenea nu avea montate carenele si ceasurile bord, iar sistemul de evacuare a noxelor era modificat.
Persoana în cauză a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 1740 lei, iar ca măsură tehnico-administrativă s-a dispus reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuței până la remedierea deficiențelor tehnice constatate.

Acest tip de acțiuni vor continua și în perioada următoare în vederea impunerii respectării normelor legale care reglementează circulația vehiculelor pe drumurile publice, respectiv pentru sancționarea persoanelor ce conduc autovehicule care nu corespund normelor tehnice privind siguranța circulației rutiere, protecția mediului și utilizarea conform destinației.

Sursa: Direcția Generală de Poliție a Municipiului București